Muzej ratnog djetinjstva osvojio nagradu u izboru za najbolji slavenski muzej

109

Muzej ratnog djetinjstva dobitnik je specijalnog priznanja na dodjeli nagrada za najbolji slavenski muzej. Nagrade dodjeljuje Forum slavenskih kultura, a ovogodišnja konferencija i dodjela nagrada održana je u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom tamošnjeg Ministarstva kulture.
Forum slavenskih kultura od 2012. godine dodjeljuje nagradu Živa za najbolji muzej iz slavenskog svijeta, što obuhvata 13 država: Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Češku, Slovačku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, BiH, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. O nagradama odlučuje stručni žiri sastavljen od muzejskih profesionalaca iz slavenskih država te članova Evropske muzejske akademije.

MARKETING

Muzeju ratnog djetinjstva dodijeljeno je specijalno priznanje, a žiri je u obrazloženju naveo da “Muzej ratnog djetinjstva predstavlja izvanredno ljudsko dostignuće čiji glas se čuje globalno, te da je široko prepoznat na različitim nivoima kao vanredno vrijedno mjesto sjećanja, podsticanja pomirenja, razmišljanja o životu, društvenih interakcija i podizanja svijesti”.

Osim Muzeja ratnog djetinjstva, među nagrađenim muzejima su bili i Državni muzej političke historije Rusije, Muzej dekorativne umjetnosti iz Češke, te Poljski muzej pjesme.

“Drago nam je da Muzej na ovaj način nastavlja promovirati BiH u najboljem svjetlu. Svako priznanje sa sobom donosi odgovornost da u budućnosti radimo još bolje”, rekao je Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva.

Ovo je novo međunarodno priznanje za Muzej ratnog djetinjstva nakon Muzejske nagrade Vijeća Evrope za 2018. godinu u izboru za Evropski muzej godine. U međuvremenu je Muzej ratnog djetinjstva bio među pet finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije, te je osnivač Muzeja, Jasminko Halilović, uvršten na prestižnu Forbesovu listu mladih lidera “30 ispod 30”.

“Ovo priznanje je zasluga cijelog vrijednog mladog i posvećenog tima Muzeja ratnog djetinjstva”, istakla je izvršna direktorica Muzeja Amina Krvavac.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara