Na današnji dan: 26. oktobra 1377. godine u Milima krunisan najveći bosanski vladar Tvrtko I Kotromanić

1508

Na današnji dan, 26. oktobra 1377. godine u Milima je krunisan jedan od najvećih bosanskih vladara, Tvrtko I Kotromanić. Danas se navršava punih 642 godine od njegovog krunisanja. Tvrtkovim krunisanjem uspostavljena je nezavisna Kraljevina Bosna, a za vrijeme njegove vladavine Bosna postaje najmoćnija država na Balkanu.

MARKETING

Za vrijeme njegove vladavine Bosna je obuhvatala i kompletnu Dalmaciju, bila je prva država koja je uvela u upotrebu vatreno oružje, a za vrijeme Tvrtkove vladavine kovan je zlatni novac koji je u to vrijeme po veličini bio četiri puta veći od novca ostalih evropskih zemalja. Jedna zanimljivost je vezana za taj novac, naime krajem devedesetih godina jedan primjerak tog novca se našao na aukciji u Zagrebu, međutim predstavnici BiH nisu uspjeli doći do tog jedinstvenog primjerka bosanskog novca, za koji je nepoznati aukcionar ponudio veću svotu novca i dobio ga u svoje vlasništvo. Tvrtko I Kotromanić je umro 10. marta 1391. godine, a naslijedio ga je njegov rođak Stjepan Dabiša.

Nedovoljna briga države i lokalne zajednice o historijskim mjestima i datumima

Iako se nedaleko od Visokog nalazi krunidbeno mjesto bosanskih vladara i crkva u Milima, ova država ne brine o svojim historijskim mjestima (i spomenicima pod nacionalnom zaštitom), tako da su ostaci crkve u lošem stanju, jedno vrijeme nije postojala ni oznaka da se radi o krunidbenom mjestu bosanskih vladara.

Crkva Mili

Visoko osim jedne ulice nikada nije na neki drugi način pokazalo brigu o histroriji, čiji je veliki dio nastajao upravo nedaleko od Visokog, a jedino što ostaje jeste nada da će se ovakav odnos prema svijetloj historiji promijeniti i da će mjesta poput crkve u Milima, kao i bitni datumi, početi da se obilježavaju na dostojan način.

Crkva Mili (2)

Komentari

komentara