Na današnji dan rođen kralj gospela i bluesa

182

Slijepi američki pjevač i kompozitor afričkog porijekla Ray Charles (1930-2004), kralj gospela i bluesa i jedan od najistaknutijih muzičara 20. vijeka, rođen je 23. septembra 1930. godine

MARKETING

Ray Charles je dobitnik 12 muzičkih nagrada “Grammy”, među kojima i za najbolju pjesmu tri puta uzastopno: “Hit the road Jack”, “I can`t stop loving you” i “Busted”.

U ranom djetinjstvu Charles je bio svjedok tragičnog događaja koji će ga mučiti do kraja života – njegov mlađi brat udavio se u kofi sa vodom.

Od tada, mladi Ray počinje da gubi vid i sa sedam godina postaje potpuno slijep.

Ray Charles je uspio da ujedini soul, gospel, pop i country, istovremeno postavši besmrtna legenda jazza.

U mladosti, muzički pravci koje je slijedio bili su u širokom rasponu od gospela, preko countryja, do bluesa. Hendikep sljepila nije ga spriječio da se usavršava.

“Mene i muziku možete razdvojiti samo hirurškim putem”, govorio je Ray.

Ray Charles je svoju muziku i lična interesovanja u velikoj mjeri zasnivao na radovima tada već poznatih muzičara Nat King Cola i Charlesa Browna.

Njegov prvi veliki hit bio je singl “I got a woman”, pjesma koja se našla na čelu top liste mjesec dana nakon što je izdata. Riječ je o do tada neviđenom spoju gospela (crkvene muzike), rocka i bluesa, čime je Ray Charles utemeljio svoj muzički stil poznatiji kao soul.

Iako se publici dopao ovaj eksperiment, kritičari nisu bili oduševljeni, pa se poznati umjetnik susreo sa osudom javnosti zbog spajanja crkvene muzike sa “đavolskom” i bivao etiketiran kao “bezbožnik”.

Ipak, Ray Charles postaje otac soula i jedan od umjetnika koji su mogli da objedine mnoge muzičke pravce u samo jednu numeru.

Popularnost, slava i trauma iz djetinjstva Raya Charlesa odvodi u svijet poroka. Biva uhapšen na aerodromu zbog posjedovanja nedozvoljenih supstanci.

Tada odlazi u kliniku za liječenje zavisnosti od droge. Pri izlasku objavljuje čuvenu pjesmu “Crying time”.

Ray Charles je bio veliki borac protiv rasizma i nije htio da nastupa u uslovima koji su diskriminisali njegovu crnu rasu.

Objavio je više od 100 ploča i održao više od 10.000 koncerata. Bio je veliki humanitarac, borac za ljudska prava i jednakost među ljudima drugačije boje kože.

Koliko mu je humanost značila u životu pokazuje činjenica da je osnovao i podržavao “Robinson fondaciju” za pomoć licima sa poremećajem sluha.

Ray Charles je ostao upamćen kao simbol soula i cijele generacije crnačkog društva u SAD.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.