Naslovnica Lokalne Teme Na kongresu p...

Na kongresu psihologa predstavljen film Gimnazije “Visoko” pod nazivom “Svaki problem ima rješenje”

86

Proteklih dana u Banjoj Luci je održan VI kongres psihologa. Od ukupno 250, oko 50 psihologa iz BiH, regije i Evrope imalo je priliku pogledati dokumentarni film koji su sa profesoricom Razijom Šahinović snimili učenici Novinarske sekcije Gimnazije „Visoko“ u saradnji sa Nerminom Vehabović-Rudež i Centrom za mentalno zdravlje.

„Svaki problem ima rješenje“ je dokumentarac o tome kako izgleda odlazak na razgovor kod psihologa, a njime smo željeli zapravo pomoći mladima, ohrabriti ih u odluci da posjete psihologa ako imaju problem koji im se čini nerješiv. Ovaj projekt pokriva pet problema sa kojim se najčešće susreću adolescenti između 15 i 18 godina: problemi u školi, problemi ovisnosti, problemi sa roditeljima i prijateljima te ljubavni problemi. Uz pomoć psihologa 5 učenika je simuliralo jedan od navedenih problema, a Nermina ih je provela kroz razgovor kako bi pokazala kako možemo da utječemo na naše stanje i krenemo u akciju rješavanja problema.

„U Centru za mentalno zdravlje Visoko aktivnosti psihologa su usmjerene na psihološki i psihoterapeutski rad sa mladima koji dolaze poslani od uprave škole, Centra za socijalni rad, od roditelja, suda, ali i samostalno. Centar za mentalno zdravlje, zbog svih izazova s kojima se suočavaju mladi, ostvaruje intenzivnu saradnju sa osnovnim i srednjim školama. Zbog dobre saradnje, ali i izrazitih potreba djece i mladih za psihološkom podrškom, napravljen je film „Svaki problem ima rješenje“. Cilj filma je mladim ljudima na zanimljiv način približiti rad psihologa“, istakla je Vehabović-Rudež.

Cilj prikazivanja ovog filma na kongresu psihologa je upoznati učesnike sa korištenjem tehnike dokumentarnog filma kao jednog od načina na koji se mladim ljudima može približiti savjetodavan rad psihologa.
Kao rezultat uspješne prezentacije ovog projekta, Nermina kaže da su mnogi učesnici na toj kliničkoj sesiji tražili film kako bi ga mogli koristiti i u svom radu.

Fotografije: FB Nermine Vehabović-Rudež

Gimnazija “Visoko”

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.