Na kraljevskom gradu Bobovcu narodno okupljanje uz Dan državnosti BiH

124

I ove godine je za Dan državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu, u organizaciji nevladinih organizacija, održano narodno okupljanje. Prisustvom velikog broja građana iskazano je poštovanje domovini uz poruke da je Bosna i Hercegovina država sa milenijskom tradicijom.

Pod zidinama ostataka srednjovjekovnog grada Bobovca i danas svečano. Povod je obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti naše zemlje, na mjestu stolovanja bosanskih kraljeva kao historijska činjenica i glavna poveznica.

„Ključna poruka jeste da se mi trebamo vraćati svojim korijenima kako bismo razumjeli da Bosna i Hercegovina nije nastala ni sa Dejtonskim sporazumom ni sa Mrkonjić-Gradom – nego da svoj državnopravni identitet ima od srednjovjekovne Bosne“, objašnjava Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Simbolički i faktički, Bobovac je kolijevka bosanskohercegovačkog identiteta i svega onoga što je Bosna i Hercegovina danas.

„Kada je Stjepan II Kotromanić podizao Bobovac, bio je svjestan da identitet nema alternativu – taj identit je bosanskoheregovački, nije etnički“, ističe potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF).

Narodno okupljanje postalo je tradicija iskazivanja autentičnog narodnog senzibiliteta prema državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ili iz vremena ZAVNOBIH-a ili ova savremena BiH.

Da je to zaista moguće, potvrda je prisustvo brojnih patriota danas na Bobovcu. Potvrđuje i svečani vod Oružanih snaga BiH i umjetnički program koji je slavio sve naše različitosti pod okriljem bosanskohercegovačke državnosti.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.