Na lokalitetu starog kraljevskog grada Kreševa pronađeni stećci

754

Na lokalitetu Polje u starom kraljevskom gradu Kreševu, prilikom pripremnih radova na izgradnji zgrade policijske stanice, otkrivena je nekropola sa stećcima, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina. Već prvih dana arheoloških istraživanja, pronađeno je 30-tak stećaka, a vjeruje se da je nekropola puno veća. Pretpostavlja se da je ovo jedna od najstarijih, među 200 nekropola stećaka na području Kreševa. Stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

MARKETING

„Po obliku stećaka i vremenu kad je nastala smatra se da je među najstarijim stećcima, to je kraj 12. i početak 13. stoljeća. Što god su manje oblikovani i obrađeni stećci to je njihova daleko veća starost“, kaže Anto Buzuk, hroničar Kreševa.

visoko.co.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.