Na nizozemskim osobnim iskaznicama više neće pisati pol

292

Za nekoliko godina pol nizozemskih građana neće se više navoditi na njihovoj osobnoj iskaznici, nakon što je ministrica za obrazovanje, kulturu i znanost to ocijenila nepotrebnim.

MARKETING

U pismu parlamentu u koje je uvid imala agencija AFP ministrica Ingrid van Engelshoven, u čijem je resoru i emancipacija, navela je namjeru da se na iskaznicama od 2024./2025. ukine navođenje pola.

Ingrid van Engelshoven želi “ograničiti u mogućoj mjeri nepotrebno navođenje pola”, koji će ipak biti upisan u putovnice, što je obaveza koju propisuje Europska unija.

“Nizozemska neće biti prva zemlja koja će izdavati osobne iskaznice na kojima nije upisan spol. Njemačka osobna iskaznica ne navodi pol”, piše ministrica.

Van Engelshoven ocjenjuje da stanovnici moraju moći “oblikovati svoj vlastiti identitet i živjeti u slobodi i sigurnosti”

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.