Na ovogodišnjem izdanju trke 24 sata Nürburgringa bit će i Giulia Quadrifoglio

40

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio jedan je od mnogobrojnih automobila koji će krajem septembra krenuti u iscrpljujuću 24-satnu jurnjavu u, definitivno, najtežoj egzistirajućoj trci izdržljivosti.
Iz dobro poznatih razloga (Covid-19) i čuvena trka izdržljivosti koja je trebala da se održi u maju odgođena je za 26. septembar, a među učesnicima ovogodišnjeg izdanja 24 sata Nürburgringa (čija kompleksnost umjesto tri uključuje četiri vozača) bit će i italijanska ekipa Scuderia del Portello čiji će (italijanski) vozači dijeliti trkaći Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.

MARKETING

Za izazove Nürburgringa najsnažniju Giuliju koju pokreće Ferrarijev 2,9-litarski biturbo V6 motor (510 KS) pripremili su specijalisti iz Lanza Motorsporta, a automobil koji će voziti Mauro Simoncini, Ugo Vicenzi, Alberto Carobbio i Bruno Barbaro u svom trkaćem izdanju raspolaže s 520 konjskih snaga i svrstan je u kategoriju SP8T.

Nešto više konjskih snaga u odnosu na cestovnu Giuliju Q u ovom slučaju zaduženo je za znatno manje kilograma (minus 200), a izvršena testiranja pokazala su da trkaća verzija od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 sekunde i razvija 322 km/h.

Mauro Simoncini je prije 20 godina na istoj trci bio među vozačima koji su dijelili Alfu 155 V6 (na fotografiji), a ostaje nam da sačekamo i vidimo kako će se italijanski automobil s italijanskom posadom snaći među šarolikom “divljom hordom“ koja će početkom jeseni krenuti po svoj komad slave.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara