Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Na priredbi p...

Na priredbi povodom Dana šehida proučena “sura” koju ne zna nijedan hafiz na svijetu

1758

Među ispraznim i licemjernim mantrama koje nam predstavnice lokalne izvršne vlasti neumorno ponavljaju očekujući da povjerujemo u njih je i ona o kompetentnosti i nekompetentnosti. Pri tome su, naravno, isključivo i jedino klimači glavom, pljeskači na skupovima, lajkači i komentatori po fejsbuku kompetentni, dok se svi oni koji se usude razmišljati i uzvikivati “Car je go!” na različite načine pokušavaju kompromitirati. Jedan od omiljenih načina za to je proglašavanje takvih – nekompetentnim.

Drugog dana Ramazanskog bajrama koji se obilježava kao Dan šehida, u KSC Mladost Visoko organizirana je posve neobična manifestacija, koja je pokušala spojiti nespojivo: sjećanje na šehida i interpretiranje muzičkih numera, makar se radilo i o duhovnoj muzici. Ovo okupljanje imalo je sva obilježja tipičnih ljubičasto obojenih skupova kojim smo bombardirani u posljednje tri godine, a koji bez izuzetka imaju sva obilježja guerilla marketinga, u ovom slučaju političkog.

Poštujući iznad svega povod koji je iskorišten za ovaj skup, kao i činjenicu da je imao i obilježja vjerskog skupa, nećemo se upuštati u dalju analizu skupa kao takvog ili motiva koji su doveli do njega. Međutim, ne možemo ne primijetiti elementarnu neobaviještenost o temi pisanja koju su pokazali sastavljači saopštenja za javnost objavljenih na službenoj stranici Grada Visoko koji sebe pretenciozno smatraju novinarima.

Naime, u posljednjoj rečenici teksta o navedenom skupu sastavljači obavještenja pišu kako je program završen “učenjem salavata i sure Ašere”!?

Svaki prosječan musliman koji je pred mahalskim hodžom završio barem jedne hatme zna da ne postoji kur’anska sura pod takvim imenom. Svaki prosječno obrazovan musliman također zna da je “ašere” uobičajen naziv za odlomak iz Kur’ana koji se uči naglas u različitim prilikama.

Svaki minimalno savjestan novinar bi na pitanje šta je “ašere” od bilo koga sa vjerskim obrazovanjem dobio odgovor iz prethodne rečenice, eventualno dopunjen informacijom da riječ “ašere” potiče od arapske riječi koja znači “deset”, jer odlomci koji se uče obično se sastoje od desetak kur’anskih ajeta.

Međutim, hudi općinski sastavljači hvalospjeva izvršnoj vlasti, nisu, eto, ni znali, ni pitali. Tako je “ašere” u njihovoj informaciji postalo Ašere, izmišljeni naziv nepostojeće kur’anske sure. Tobe ja Rabbi…

Tamam kad smo pomislili da nas više ne mogu iznenaditi, “malci genijalci” su nas izmišljanjem nepostojeće 115. sure još jednom ostavili bez teksta.

Kompetentno, nema šta!

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.