Na samom dnu FBiH: Visočani rade za prosječne plate od 634 KM, u Kaknju plate skoro duplo veće

765
DCIM100MEDIADJI_0051.JPG

Troškovi života u BiH rastu iz godine u godinu, a prema posljednjim statističkim podacima potrošačka korpa dostigla za mnoge nediostižnih 2.000 KM.

Nažalost, većina porodica u ovoj zemlji živi život tako što jedva spaja kraj s krajem, te se zadužuje kako bi preživjele od prvog do prvog u mjesecu…

Pored ovih tužnih činjenica da smo među najsiromašnijim zemljama svijeta, ako se dublje promatraju statistički podaci – lako je uočiti da cijene i primanja variraju od općine do općine i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći.

Što se tiče iznosa prosječnih neto plaća u Federaciji BiH, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku osam općina u FBiH se može pohvaliti da ima prosječnu plaću iznad 1.000 KM.

Tako je najveća prosječna neto plata isplaćena u općini Centar Sarajevo u iznosu od 1.281 maraka i u općini Novo Sarajevo 1.205 maraka.

Među općinama u kojima je se isplaćuju najviše plaće spada i nama susjedni Kakanj gdje visina prosječne plaće iznosi 1.012 maraka!

Međutim, na suprotnoj strani statističkih tablica gdje su informacije u vezi sa najnižim isplaćenim neto plaćama u FBiH neslavno prvo mjesto kao najsiromašniji zauzeli su stanovnici općine Doboj-Istok gdje se radi u prosjeku za 565 KM mjesečno, a zatim slijede općine Domaljevac-Šamac 587 KM, Olovo 601 KM…

Ako vas interesuje gdje je Visoko smješteno na osnovu prosječne plaće po podacima Federalnog zavoda za statistiku nakon što vam otkrijemo, mnogima koji znaju sabrati 1-1 napokon bi moglo biti janso da svaka priča o najprosperitetnijoj općini na ovim prostorima koju nam serviraju svakodnevno iz ljubičasto-tenderske lokalne vlasti jeste krečenje jada i bijede u kojoj se nalaze Visočani.

Naime, Visočani rade u prosjeku za 634 maraka, smješteni su na sedmo mjesto općina sa najmanjom prosječnom plaćom u FBiH, ili da pojasnimo, rade za 290 KM manje od federalnog prosjeka…

Također, ako posmatramo ove brojke zanimljiva činjenica jeste da su u susjednom nam i najbližem Kaknju plaće skoro duplo više od onih koje primaju radnici u Visokom.

Pametnom je dosta…

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara