Na sceni BKC-a Živinice u martu premijera komedije “Gospođa ministarka”

119

Početkom marta na sceni BKC-a Živinice bit će odigrana premijera predstave “Gospođa ministarka”, rađena u produkciji Gradskog pozorišta Živinice, a u režiji doajena glumišta Murata Hasanagića.
Predstava će biti odigrana 5. marta, s početkom u 19:30 sati na velikoj sceni BKC-a Živinice. U predstavi igraju: Remira Osmanović- Živka, Elmir Krivalić-Čeda Urošević, Ajša Bedić-Dara, Murat Hasanagić/Suad Avdagić-Pera, Marinko Mišić-Ujka Vasa, Emir Ibrahimović- Dr. Ninković, Armina Ramić/Irma Ćatović- Anka, Ermin Smajić-Rista Todorović, Adi Glavinić/Selver Sarajlić-Raka, Amila Avdagić- Savka, Marcela Tadić/Dalila Sinanović-Nata,

Asistent režije je Emir Ibrahimović, scenografiju i kostimografiju potpisuje Suad Avdagić, a scensko svjetlo i ton Adi Glavinić. Tehničku ekipu čine Šekib Nukić, Samir Mustafić i Mirsad Šehić

Jedan od osnovnih motiva u ovoj komediji je protekcija po porodičnoj liniji, koja je i danas prisutna u društvenom i političkom životu. Nakon što Živkin muž postane ministar, njoj se javljaju poznati i nepoznati, bliski i daleki članovi porodice kako bi pokušali da ostvare neku korist. Uz članove porodice, razne privilegije očekuju i osobe koje su Živki do tada bile potpuno nepoznate. Na primjer, administrativni pisar očekuje hvalospjeve i unapređenje na poslu samo zato što je on prvi javio gospođi ministarki da joj je muž imenovan ministrom.

Branislav Nušić je u “Gospođi ministarki” bez mnogo podsmjeha prikazao površnost ondašnjeg srednjeg i višeg sloja društva te primitivnost i neukus sitnog građanstva. Ono što sve njegove komedije čini jako zanimljivima, pa tako i Gospođu ministarku, jesu likovi koje je uvek pažljivo birao i za koje je inspiraciju pronalazio u svojoj okolini.

Zaplet predstave zasnovan je na sukobu između pomahnitale Živke i njenog zeta Čede, činovnika koji odjednom postaje nedovoljno dobar za ministrovu kćerku. Ministarka Živka u svojoj raspamećenosti i nastojanjima da se što prije riješi zeta čini razne ludosti i na kraju ruši svog muža sa ministarskog položaja, a time ruši i svoj san da postane otmjena i ugledna ministarka. Cijena ulaznice je 5 KM, a broj je ograničen.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara