Naslovnica ZDK Politika Na sjednici V...

Na sjednici Vlade ZDK smijenjena direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić

617

Kako saznaje Visoko.co.ba na Sjednici Vlade ZDK jednoglasno je smijenjena direktorica Zavoda Zdravstvenog Osiguranja ZDK Mirzeta Subašić.

Dosadašnja šefica pravne službe ove ustanove Haša Begić nova je vršiteljica dužnosti direktora.

Podsjećamo, prethodno Skupština ZDK nije usvojila izvještaj o radu ZZO ZDK.

Kako nadalje saznajemo, glavni argumenti na sjednici Vlade ZDK za smjenu Mirzete Subašić bili su u činjenicama koje su se mogle čuti i na Skupštini ZDK početkom ovog mjeseca kada nije usvojen finansijski plan ZZO ZDK, a to je ogromna finansijska šteta koja je prouzrokovana stalnim sudskim procesima, nezakonitim otkazima i mobingu na koji su se godinama žalili uposlenici zavoda.

Ranije smo objavili da su izgubljena četiri sudska spora i da je odbijena žalba u Apelaciji Sudu BiH u predmetu protiv bivšeg direktora Senaida Begića. Tom prilikom pričinjena je šteta od blizu 60.000 KM. Begić je izvršnim presudama poslije skoro dvije godine pravne borbe vraćen na posao. Sud je presudio i u korist uposlenice Hrustić Elmedine iz poslovnice Žepče, koja je takođe nezakonito otpuštena, a u toku je sudski spor Huseina Bektaša, bivšeg vozača direktorice Subašić.

Svi ovi sporovi, uključujući plaće, doprinose, angažmane advokata, kamate i ostale troškove doveli su do štete po Zavod od blizu 100.000 KM. Evidentno je da su ove činjenice bile dovoljan razlog da Vlada ZDK na današnjoj sjednici jednoglasnom odlukom smijeni Mirzetu Subašić.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.