Na UKC-u u Tuzli preminula ženska osoba zaražena koronavirusom

327

Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla danas je preminula jedna ženska osoba zaražena koronavirusom, a koja je prebačena iz izolatorija na Medical institutu Bayer, poznatom kao Centar za srce u Tuzli, gdje se oporavljala nakon operativnog zahvata izvršenog 19. marta. Riječ je o 73-godišnjoj pacijentici iz Distrikta Brčko, a smrt je usko povezana s njenom primarnom dijagnozom. Do sada je na području TK-a na COVID 19 testirano 306 osoba, od čega je 30 imalo pozitivan nalaz. Oko 4.350 osoba je pod mjerama samoizolacije.

MARKETING

Na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla trenutno je smješteno 10 od 30 pacijenata zaraženih COVID-om 19. Devet od deset pacijenata je srednje i mlađe životne dobi, samo jedan ima više od 80 godina.

“Njihovo zdravstveno stanje je prije svega stabilno – 6 od njih ima lakše simptome, 4 pacijenta su srednje teški, sa nešto izraženijim simptomima, ali ni jedno od njih nije vitalno ugroženo i nemaju potrebe za vještačkom ventilacijom”, navodi Vahid Jusufović, v.d. direktor UKC-a Tuzla.

Na području TK-a registrovani su klasteri u Lukavcu i Živinicama sa po jednom osobom te u Špionici Srednjoj na području Srebrenika te najmnogobrojniji klaster Medical institut Bayer, Centar za srce Tuzla, gdje još nije identificiran nulti pacijent.

“Kada je riječ o klasteru Centar za srce, do danas imamo 21 pozitivan nalaz – od toga 11 uposlenih, 5 ležećih pacijenata i jednog pacijenta koji je otpušten kući u Živinice i 4 osobe koje se dovode u vezu sa Centrom za srce. Testirana su sva 64 uposlenika CZS-a koja se tu u tom momentu našla. Kada je riječ o klasteru Centar za srce, imamo i pozitivno testiranje jedne osobe koja je uposlenik jedne firme sa područja grada Gračanice koja se u tom momentu našla u Centru za srce”, kazala je ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Dr. Jusufović je potvrdio i da je više od 100 uposlenika UKC-a, zbog direktnih rodbinskih i bliskih prijateljskih veza sa uposlenicima nekadašnjeg Centra za srce, trenutno u izolaciji: “Moramo tu izvršiti diferencijaciju, higijensko-epidemiološko izviđanje te ispitivanje i testiranje tih ljudi, tako da nisam siguran, dok ne dođu rezultati, da li je u tim kontaktima bilo i zaraženih uposlenika UKC-a što opet sa svoje strane nalaže neophodne mjere što bi nam moglo otežati proces rada. Naravno, poštujući te sve mjere, morat ćemo u tom slučaju čitava odjeljenja isključiti iz procesa rada”

U MZ Špionica Srednja, koja se od jučer nalazi u karanteni, uzeto je 12 uzoraka, od kojih je 7 pozitivno. Lokalni krizni štab građanima dostavlja neophodne lijekove i druge potrepštine, a za one koji na području Srebrenika ne budu poštovali mjere karantena i samoizolacije pooštrene su sankcije.

“Osim toga što ćemo ih prekršajno i eventualno krivično sankcionisati, ta lica će odmah po zaticanju da krše mjere izolacije biti vozilom prevezene i smještene u Planinarski dom gdje će ostati naredni period izolacije”, poručuje Sabin Jusufović, komandir Policijske stanice Srebrenik.

U protekla 24 sata, na području TK-a, 7 osoba, iz Gračanice, Tuzle, Kalesije, Kladnja i Srebrenika, nisu postupali po naredbama nadležnih organa I protiv njih su poduzete zakonom predviđene sankcije.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara