Muzika

Na Žutoj tabiji od 16. do 25. augusta serija koncerata sevdaha sa Jusufom Brkićem

Na Žutoj/Jekovačkoj tabiji u Sarajevu će od 16. do 25. augusta biti održana serija koncerata sevdaha pod nazivom Olimpija sevdah soirée sa Jusufom Brkićem.
Koncerti, na koje će ulaz biti slobodan, svakog dana će započinjati u 18 sati, a zamišljeni su kao ležerna, kasna popodnevna, odnosno predvečernja druženja uz sevdah u ambijentu Žute / Jekovačke tabije, bastiona iz osmanskog perioda, sa kojeg se, posebno u akšam (predvečerje), pruža prekrasan pogled na urbanu
jezgru Sarajeva.

Tradicionalnu bosansko-hercegovačku ljubavnu pjesmu – sevdalinku će od 16. do 25. augusta od 18 sati na Žutoj / Jekovačkoj tabiji izvoditi sazlija Jusuf Brkić, učenik jednog od najznačajnijih majstora sevdaha i saza dr. Hašima Muharemovića.

Jusuf Brkić se 2009. godine pojavio u višestruko nagrađivanom filmu “Sevdah” Marine Andree – Škop, a 2013. je sarađivao sa Lalom Raščić na performansu “Ukleta brana”, za kojeg je uradio muziku. Iste godine nastupio je i u programu Sevdah Pogon Sarajevskog ratnog teatra skupa sa drugim mladim i perspektivnim izvođačima sevdaha.

Sa čuvenim Damirom Imamovićem je 2015. snimio muziku za predstavu “Teferič” Aleša Kurta, a u predstavi „Tuđe srce“ znamenitog Dine Mustafića se pojavio u ulozi muzičara i glumca na sceni. Također, u saradnji British Council-a i Exit Festivala je odabran da bude među 12 muzičara sa Balkana koji su učestvovali u projektu „Mix The City“.

Jusuf Brkić objavio je i album “Kuća saza”, na kojem se nalaze sazlijske instrumentale, klasične sevdalinke, ali i nekoliko eksperimentalnih aranžmana koji uključuju cello u izvedbi Isaka Haračića. Producent CD-a je Damir Imamović, a izdavač iTM, Sarajevo.

Posebnost Jusufove vizije saza ogleda se u umjetničkom pristupu na koji ga je uputio dr. Hašim Muharemović (ljekar, sazlija i slikar), čiji se sazlijski stil odlikovao izrazitom ritmičnošću i smislom za improvizaciju.

Programe Olimpija sevdah soirée sa Jusufom Brkićem organizuje Konzorcij za razvoj destinacije Sarajevo, čiji su nosioci Fondacija Sarajevo Navigator i Zona unaprijeđenog poslovanja (ZUP) Baščaršija, sa ciljem upotpunjavanja turističke ponude destinacije Sarajevo tokom ljetne turističke sezone.

Generalni sponzor ovih, za posjetitelje besplatnih programa je prirodna izvorska voda Olimpija, robna marka The Coca – Cola Company, koja širom svijeta podržava značajne projekte iz oblasti kulture i umjetnosti.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh