Naslovnica BiH Načelnik Grad...

  Načelnik Gradiške Zoran Adžić: Mogu jedino dva-tri migranta odvesti kući

  42

  Komšija mi je rekao da je na putu od Novog Grada prema Otoci vidio oko 150 migranata. Ovdje ih bude po gradu, ali obično dođu u toku noći.

  Ne znam ni gdje budu u toku dana, samo se počnu pojavljivati odjednom predveče, kazala je jučer jedna mještanka Bosanskog Novog za Nezavisne novine.

  Otkako je FBiH migrantima blokirala ulaz u Unsko-sanski kanton sve više ih je u pojedinim opštinama u RS pa su tako mještani Bosanskog Novog uplašeni da bi moglo dođi do eskalacije ove situacije jer je sve više migranata pred njihovim vratima.

  “Viđali smo ih tu u obližnjem hotelu, sušili su veš tu posvuda i prali ga i kupali se u Uni. Bude ih i tamo na željezničkoj stanici”, kaže mještanin Nikola Vukojević.

  Na granici između RS i FBiH mještani su ispričali da je u utorak ujutro na verandi obližnje kafane spavalo 36 migranata.

  “Federalna policija ih tjera iz FBiH, a policija RS ih tjera iz RS, tako da se oni onda raspu po ovim okolnim selima”, kazala je jedna mještanka.

  Migranti u kasarni Ušivak - undefined

  Penzioner iz Bosanskog Novog kazao je da je viđao migrante u grupama.

  “Kreću se oko vode. Ako saberete dva i dva, sve vam je jasno. Voda je sada veoma plitka. Mogu je i pregaziti ako žele”, rekao je on.

  Načelnik Bosanskog Novog Miroslav Drljača kazao je da je u utorak održana sjednica Foruma za bezbjednost o situaciji s migrantima.

  “U posljednje vrijeme je više migranata na području općine Bosanski Novi jer ne mogu ući na područje Unsko-sanskog kantona”, istakao je Drljača.

  Naglasio je da je na toj sjednici još jednom potvrđeno da Bosanski Novi nema mogućnosti za zbrinjavanje migranata.

  Naveo je da će biti upućeni dopisi MUP-u RS i Ministarstvu sigurnosti BiH da se pokuša naći rješenje za tu situaciju.

  Načelnik Bosanske Dubice Radenko Reljić rekao je da u ovoj opštini dosad nije bilo mnogo migranata te da ih je prošlo svega desetak.

  Očekujemo da ih možda može biti jer oni traže alternativu prema Bihaću i Velikoj Kladuši, traže neke druge pravce prema Hrvatskoj”, kaže Reljić.

  Nadležni u Bosanskoj Gradišci kažu da nemaju kapacitete za migrante ukoliko dođe do priliva.

  A gdje da ih smjestimo? Jedino da ih dvoje-troje vodim kući. Nemamo mi u Gradišci kasarnu niti javnih objekata, nemamo gdje da ih smjestimo”, kaže za Nezavisne novine Zoran Adžić, načelnik Bosanske Gradiške.

  Općina Jezero je skupštinskim zaključkom identifikovala da oni nemaju mogućnost njihovog zbrinjavanja, iako su kroz ovu izrazito nerazvijenu opštinu već prolazili.

  Kroz Oštru Luku prošlo je desetak migranata.

  Činjenica je da su nakon kraćeg zastoja migranti ponovo u većem broju počeli pristizati na područje Unsko-sanskog kantona, pri čemu se pješice kreću alternativnim pravcima preko brda i šuma, zaobilazeći policijske kontrolne punktove. Podsjećamo da je prije dvadesetak dana MUP USK donio odluku da se, zbog narušene sigurnosne situacije, onemogući dalji dolazak migranata.

  “U posljednje vrijeme je primjetno kako migranti koji putuju vozom iz Sarajeva izlaze nadomak Bosanske Krupe i potom pješice pokušavaju doći do Bihaća”, kaže portparol MUP-a USK Snežana Galić.

  Također, prema tim informacijama, veliki broj migranata na područje USK pokušava doći s teritorije RS, pa su tako prije nekoliko dana pripadnici policije u Sanskom Mostu zatekli grupu od tridesetak stranih državljana koja je pokušala doći iz pravca Bronzanog Majdana.

  Sekretar Crvenog krsta u Ključu Mustafa Lepirica kaže kako migranti koje policija zaustavlja na području Velečeva, te ih izvodi iz autobusa i drugih vozila kojima putuju, neko vrijeme provedu u improvizovanom prihvatnom centru.

  “Kada ih smjestimo i ponudimo hranu, oni se odmore, organizuju i pješice kreću tamo gdje su naumili. Imao sam slučaj majke s djetetom u naručju, kojoj je noga bila povrijeđena. Odbila je medicinsku pomoć, uzela dijete i skupa s ostalima pješice krenula ka Bihaću. Te ljude ništa ne može zaustaviti“, kaže Lepirica.

  Ostatak teksta možete pročitati na sljedećem linku.

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.