Načelnik općine Tešanj Suad Huskić potpisao ugovore u okviru projekta „Poslovne ideje mladih“ sa 7 budućih poduzetnika

641

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić danas je u okviru projekta «Poslovne ideje mladih» potpisao ugovore o podsticajima u svrhu pokretnja vlastitih biznisa sa 7 budućih poduzetnika. Potpisivanju ugovora prisustvovali su, između ostalih predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj Senad Subašić, članovi Komisije koja je ocjenjivala kvalitet poslovnih ideja, privrednici, te raniji korisnici sredstava iz ovog projekta.

MARKETING

Projekat «Poslovne ideje mladih» pokrenut je 2011. godine. U njegovu provedbu Općina je do sada investirala cca. 225 hiljada KM čime je pokrenuto 31 preduzeće, i otvoreno do sada 54 nova radna mjesta. Po ovom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 3 godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.

„Veoma smo ponosni na ovaj projekat i u pet godina njegove provedbe mladi u Tešnju su pokazali svoju poslovnu kreativnost i potvrdili da imaju razvijen poduzetnički duh. Mladi su budućnost i sredina u kojoj mladi imaju šansu ostvariti „vlastite snove“ na svoju i korist cijele zajednice, poželjna je i partner je za budućnost svakoj ozbiljnoj investiciji. Osim toga, naš primjer je primijećen i mnogo šire, kako od domaćih instanci koje brinu o mladima, tako i od relevantnih međunarodnih asocijacija“, riječi su Suada Huskića, Načelnika općine Tešanj.

Model koji je razvila Općina Tešanj prepoznat je od Instituta za razvoj mladih KULT i oni su taj model prenijeli u 6 drugih općina u BiH. Pored toga, pripremili su Vodič za primjenu ovog modela podrške start-up biznisa, koji sadrži obrasce, uputstva, dokumente, koji su potrebni za realizaciju. Time je, ustvari, iskustvo i dobra praksa Tešnja prenesena na sve druge općine u BiH koje su zainteresirane da takva iskustva koriste.

Osim toga, Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) u novoj publikaciji ”Najbolje inicijative za rodnu ravnopravnost i mlade”, objavila je dobru praksu Općine Tešanj sa temom ”Poslovne ideje mladih”. Dobra praksa Općine Tešanj je prepoznata kao jedna od boljih u Jugoistočnoj Evropi. Ova publikacija će uskoro biti distribuirana svim općinama i gradovima Jugoistočne Evrope. Publikacija je na engleskom jeziku i može se pogledati na:

http://www.nalas.eu/News/GeniYouth_Publication

Ove godine u okvru projekta „Poslovne ideje mladih“ prijavljeno je ukupno 13 poslovnih ideja i nakon ocjene koju je provela Komisija sastavljena od privrednika, odabrano je 7 najuspješnijih koji će dobiti podršku za pokretanje vlastitog biznisa.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.