Nacistički general mirno radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke

43

Franz Jozef Huber, odgovoran za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja, i blizak saradnik Adolfa Eichmanna, zaposlen je poslije Drugog svjetskog rata i mirno je radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke, otkrio je u utorak njemački javni televizijski kanal ARD.

MARKETING

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je taj SS general koji je komandovao Gestapoom u Beču, bio zaposlen u BND od 1955. do 1967. godine, i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka.

Bivši minhenski policajac, Huber je postao šef nacističke tajne policije u Beču neposredno poslije njemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetina hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svjetskog rata istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Eichmannom koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi. Eichmann, kome se za zločine sudilo prije samo 60 godina, u Jerusalimu, naročito je radio na formiranju “Centralne agencije za jevrejsku emigraciju” u Beču.

Poslije poraza nacističkog Trećeg rajha 1945, Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948. Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao “kooperativan” sa savezničkim snagama. Tako je izbjegao krivično gonjenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

“Hladni rat (sa Sovjetskim savezom) je bio neizbježan i oni (Amerikanci) su stoga prije svega tražili tvrde antikomuniste”, rekao je Bodo Heelhamer, istoričar za pitanja BND-a, prenijela je TV ARD. “Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima”.

Poslije penzionisanja 1967. godine, Franc Jozef Huber dobio je penziju kao njemački državni službenik, a nastavio da radi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živio je mirno, pod svojim imenom, a umro u Minhenu 1975. godine, u 73. godini.

BND je “tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je djelovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetina hiljada Jevreja i protivnika režima”, rekao je istoričar Stefan Meining koji je učestvovao u proučavanju arhiva zapadnonjemačke obavještajne službe.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.