Nadzorni odbor „KTG Zenica“: Saopštenje za javnost

1591

Proteklih dana u medijima u Zenici i BiH nekoliko pravnih subjekata, institucija i političkih stranaka spominjalo je budućnost i izglede za gradnju Termoelektrane TETO Zenica koja će dugotrajno i povoljno riješiti problem zagrijavanja desetina hiljada poslovnih i stambenih prostora u Zenici.

MARKETING

Obzirom da su pomenuti subjekti navodili, najblaže rečeno neprovjerene i paušalne ocjene, Uprava KTG Zenica ima obavezu prema javnosti i svim pravnim subjektima sa kojima ostvaruje odličnu saradnju da javno saopći sljedeće činjenice, koje su lako provjerljive:

Prvo i osnovno, neistina je da Projekat izgradnje TETO Zenica stoji zbog investitora. Investitor je učinio sav raspoloživi napor, upotrijebio novčane i druge resurse da dovede svjetski priznate kompanije GENERAL ELECTRIC – USA, STEAG – NJEMAČKA, SEPCO III – KINA, MOL – MAĐARSKA, AIL STRUCTURED FINANCE – ŠVICARSKA, LAHMEYER INTERNATIONAL – NJEMAČKA, i uključio domaće podizvođače poput kompanija Energoinvest, Geosonda i dr..

Investitor je također obezbijedio sve potrebne dozvole, licence i saglasnosti u najkraćem razumnom roku. I pored prilično složene procedure dobivanja dozvola, kompanija KTG je osigurala desetine potrebnih dozvola, licenci, certifikata, od renomiranih kuća, institucija, te ispoštovala sve zadate norme i dozvole koje su tražene od strane Države BiH i Federacije BiH. Cijela procedura finansirana je vlastitim sredstvima.

Kompanija KTG Zenica je još početkom 2014. godine osigurala finansiranje izgradnje termoelektrane, dijelom vlastitim sredstvima, a većim dijelom kreditnim sredstvima Industrial & Commercial Bank of China. Problem je nastao kada je kineska banka kreditna sredstva uslovila Ugovorom o otkupu proizvedene električne energije od strane jedne od Elektroprivreda koje su u većinskom vlasništvu države. Razlog za ovaj uvjet su bili nestabilna politička situacija koja je povećala rizik ulaganja i nepostojanje slobodnog tržišta električne energije i gasa a na šta se Bosna i Hercegovina obavezala pristupanjem Energetskoj Zajednici Jugoistočne Evrope još 2006 godine.

U cilju realizacije projekta, ali i prevazilaženja problema koji se pojavio u realizaciji, kompanija KTG Zenica je ponudila Vladi Federacije BiH da Grad Zenica, KTG Zenica i Elektroprivreda BiH sklope Ugovor o zajedničkom ulaganju pri čemu bi Elektroprivreda BiH otkupljivala struju od KTG Zenica a nakon isteka ugovornog perioda (15 godina), Elektroprivreda BiH bi postala većinskim vlasnikom termoelektrane Zenica u omjeru od 65%, odnosno u omjeru trenutnog vlasništva kompanije KTG AG.

Još 2014. godine Vlada FBiH je donijela Zaključak kojim je prihvatila prijedlog realizacije projekta i dala podršku Ugovoru o zajedničkom ulaganju sa JP Elektroprivreda BiH i zadužila navedeno javno preduzeće da u pregovorima sa KTG Zenica napravi neophodnu analizu i dostavi prijedlog elemenata Ugovora Vladi FBiH i Parlamentu FBiH na saglasnost. Nažalost, tadašnja uprava Elektroprivrede BiH na čelu sa tadašnjim direktorom Grabovicom je odugovlačenjem, nejavljanjem i klasičnom opstrukcijom odbijala mogućnost susreta, na kojem bi bile prezentirane ČINJENICE o projektu. Održan je samo jedan sastanak sa JP Elektroprivreda BiH, na osnovu kojeg je postalo izvjesno da se radi o političkom (politikantskom) odugovlačenju s namjerom čekanja na promjenu političkih odnosa u FBiH. Ostalo je na aktuelnom Premijeru Vlade FBiH, gospodinu Fadilu Novaliću, da implementira navedeni Zaključak Vlade FBiH. Nije nam poznato da je do današnjeg dana Vlada FBiH donijela Zaključak kojim poništava postojeći, opovrgava, niti traži obustavu aktivnosti po ovom pitanju.

Bez obzira na podršku koju su čelni ljudi SDA i SDP-a u stranačkim, ali i državnim funkcijama, pružili Gradonačelniku Zenice, gospodinu Husejinu Smajloviću, i investitorima u ovom projektu, zbog političkih nesuglasica i ličnih razmimoilaženja unutar vladajućih struktura projekat nije realizovan do ovog trena, niti se počelo sa gradnjom.

Naglašavamo da sve pretpostavke za gradnju TETO Zenica postoje, a da građani Zenice i bh. javnost mogu lako da se uvjere i identifikuju krivca za višegodišnje otezanje. Nama se, nažalost, ne pruža prilika da u otvorenom dijalogu dokažemo da TETO Zenica ima budućnost, da postoji ekonomska isplativost, te da je završetak gradnje TETO Zenica moguć za 24 mjeseca, ako se dopusti da ekonomija konačno bude ispred politike, ali prije svega politikantstva u ovoj državi.

Projekat TETO Zenica se koristi od strane države BiH i prezentuje se na svim skupovima Energetske zajednice, ali i kroz javne nastupe bh. političara u N.R. Kini, što je potvrđeno u više nastupa domaćih političara sa Premijerom N.R. Kine, i u susretima sa Ambasadorom Kine u BiH. Ali nažalost, na unutrašnjoj političkoj sceni se i dalje ignorišu problem zagađenja zraka i problem grijanja u Zenici, a samim time i Investitor.

Isplativost projekta nije upitna, TETO Zenica će se snabdijevati gasom od strane kompanije MOL Energy, a liberalizacija tržišta gasa u BiH će zaživjeti silom prilika jer BiH već trpi posljedice mjera od strane Energetske zajednice zbog neusvajanja Zakona o gasu.

Kalkulantski usmjerena saopćenja u cilju diskreditacije projekta temelje se na zatvorenosti bh. tržišta i na obmanjujućim podacima, čiju cijenu najviše plaćaju građani BiH, žrtve zatvorenosti tržišta samo i isključivo iz političkih razloga, plaćajući najskuplji gas u Evropi.

KTG Zenica naglašava: Projekat je dobio sve potrebne dozvole i potpisao projektne ugovore, osim ugovora sa Elektroprivredom BiH o otkupu električne energije. Bez obzira na sve političke i lične nesuglasice stranaka i predstavnika Vlade u FBiH, Investitor će učiniti maksimalne napore da se projekat TETO realizuje.

Građanima Zenice naglašavamo: Od ideje do posljednjih dobivenih dozvola i saglasnosti u 2014. godini, KTG Zenica stoji čvrsto u uvjerenju da Zeničani trebaju i mogu dobiti kvalitetno snabdijevanje toplinskom energijom. Mi nismo razlog, povod, a još manje krivac da Zeničani ovu zimu nemaju tople domove.

Sve potrebne informacije o dosadašnjim aktivnostima, dozvolama, saglasnostima, licencama, ugovorima, kao i nerealizovanim Zaključcima Vladinih institucija i organa javno su dostupne svim medijima, NVO i organizacijama, kao i građanima.

Predstavnike političkih opcija u BiH kompanija KTG Zenica javno poziva da ubuduće u obraćanjima javnosti raspolažu sa činjenicama, relevantnim i stvarnim podacima, te da se aktivno uključe u rješavanje već pomenutih problema građana Zenice, istovremeno omogućujući inostranu investiciju vrijednu stotine miliona KM, koja neće opteretiti budžet, odnosno dodatno zadužiti građane za razliku od drugih planiranih investicija koje će građane Bosne i Hercegovine zadužiti milijarde konvertibilnih maraka.

„KTG Zenica“ d.o.o. Zenica

Kaja Imširović

Sekretar Nadzornog odbora

Komentari

komentara