NAFF: Prikazan film “The Golden Apple”, izvorna bosanska bajka Tatjane Šojić

38

Četvrtog dana Međunarodnog festivala animiranog filma (NAFF) u Neumu prikazan je bosanskohercegovački film “The Golden Apple”. Autorica filma je poznata bh. glumica Tatjana Šojić, a animaciju potpisuje Alan Savić.
Film je prikazan na oduševljenje mnogih i to u u takmičarskom dijelu festivala.

“Film ima zanimljivu tematiku i govori o jednom caru koji je pred svojima dvorima imao zlatnu jabuku ispod koje je sjedio svaki dan i čekao da vidi, da li će jabuka roditi još zlatnih jabuka. Jabuka je ubrzo obeharala i izrodila nove zlatne jabuke, koje su ubrzo počele opadati. Ovo je prvi Festival na kojem se prikazuje film”, kazao je Savić.

To je, kako kaže, bosanska izvorna bajka.

“Nekako smo došli do knjige bosanskih bajki koja je štampana davno, a mnogo ljudi ni ne zna da ta knjiga uopšte postoji. Uzeli smo cijeli tekst, koji je Tatjana ispripovjedala, a ja sam po njemu napravio animatiku i snimili smo film. Mi smo ovaj film doslovno snimili na kuhinjskom stolu u mom studiju“, objašnjava Savić za kojeg je, kako kaže, dobar film onaj koji može zabaviti publiku.

Promovisana je knjiga “Filmska lutka: estetika, žanrovske konvencije i hibridiziranje u modelskoj animaciji”, autora Midhata Ajanovića Ajana. Autor pokazuje na čemu se temelji animirana lutka kao žanr, ali se poziva i na radove mnogih autora lutkarskog filma. Knjiga je zaintrigirala učesnike Festivala koji su pomno pratili Ajanovo izlaganje, s obzirom da se posebno bavi pripovijedanjem u lutka-filmu, fizičkom arhitekturom modela i pretvaranjem iluzijskog prostora.

Osim master class predavanja, promocije knjige i popratnih aktivnosti tokom Festivala, svaku noć u 21 sati na terasi hotela Sunce prikazuju se filmovi iz takmičarskog programa. Sinoć je prikazno 13 animiranih filmova koje potpisuju autori iz cijelog svijeta.

Ove godine jedan od članova stručnog žirija je i Dejan Aćimović, hrvatski filmski reditelj i glumac, višestruko nagrađivan na hrvatskim i svjetskim filmskim festivalima. On je istaknuo da zadatak žirija nije nimalo lagan.

“Mislim da je žiri na ovogodišnjem NAFF-u izuzetno ozbiljan i odgovoran. Probat ćemo nagraditi filmove koji su po svima najbolji. Sramota je da jedno ovako ozbiljno filmsko događanje Hrvatska ne podržava. Prošao sam u svojoj karijeri jako puno ozbiljnih filmskih festivala i ovo je jedan od najboljih. Filmovi su jako kvalitetni i zanimljivi i siguran sam da selekcionoj komisiji nije bilo lako napraviti ovaj izbor”, kazao je Aćimović.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara