Naslovnica BiH Privreda Nagrada kompa...

Nagrada kompaniji AS Holding sa najviše certificiranih halal proizvoda

40

Na Sarajevo Halal Sajmu (SHF) 2018 najboljima su jučer dodijeljene nagrade za doprinos razvoju halal industrije u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Organizatori sajma, Bosnia Bank International (BBI), Islamska zajednica u BiH i Islamska razvojne banka (IsDB), su bh. kompaniji AS Holding dodijelili prvu nagradu za najveći broj halal certificiranih proizvoda, oko 906 proizvoda.

Dobitnik nagrade za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u regiji je muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, a nagradu za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u BiH dobili su profesor sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Midhat Jašić, i direktor Media centra IZBiH i bivši direktor Agencije za certificiranje halal kvaliteta u BiH, Amir Sakić.

Za doprinos razvoju halal industrije u BiH nagrada je dodijeljena Institutu za standardizaciju BiH.

Prema izboru posjetitelja SHF 2018 najbolji sajamski štand imala je makedonska kompanija UKA komerc iz Skoplja.

– Posebno nam je drago što su naš trud nagradili posjetioci. Halal certifikat i halal proizvodnja je bez konkurencije. To za naše potrošače znači da kupuju zdravu i čistu hranu – kazao je Adem Abazi iz kompanije UKA komerc.

Na SHF 2018, koji je održan u Skenderiji, učestvovalo je više od 500 gostiju iz 40 država svijeta, sa oko 100 izlagača.

Održan je i veliki broj bilateralnih susreta regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz BiH, a organizirane su i panel diskusije.

Univerzitetski profesor Šukrija Ramić smatra da je sajam prilika za novu poslovnu saradnju, jer upravo koncept halala znači održivost razvoja i to je velika prilika za sve da rade na tom konceptu.

Naglasio je da je to prilika i mladima koji bi trebali svoju profesionalnu profilaciju gledati i graditi kroz halal industriju.

– Svi koji rade u halal industriji surađuju sa obrazovnim institucijama kako bi na viši nivo podigli halal, a najviši nivo halala je da sve ono što imamo oko nas, bilo da je hrana, okruženje u kojem živimo je potpuno kompatibilno sa čovjekovim životom u pogledu njegova zdravlja, njegova življenja – kazao je Ramić u izjavi za medije.

Nakon uručenih nagrada upriličen je u kuharski šou na kojem su prezentirani ukusni delikatesi.

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.