Najbrži način odleđavanja frižidera i zamrzivača

122

Normalno je da se u zamrzivaču nakuplja led jer čestim otvaranjem ulazi vlaga koja se potom smrzne i skupi na bočnim stranama, vrhu ili dnu zamrzivača, ali problem nastaje onda kada su ti komadi leda veliki i smanjuju prostor za hranu.

Dobra vijest je da se ova pojava može spriječiti ili barem umanjiti, a u nastavku pročitajte i kako.

Ako su komadi leda baš ogromni onda treba započeti proces odleđivanja.

Prvo isključite frižider iz struje, otvorite vrata, izvadite hranu iznutra. Sada na red dolazi odmrzavanje koje možete ubrzati tako da stavite ventilator ili sušilo za kosu ispred i uključite topli zrak. Ipak, budite oprezni da uređaj ne dođe u dodir s vodom, održavajte dovoljnu udaljenost. Na dno zamrzivača i ispred frižidera stavite peškire i krpe kako biste spriječili velike lokve vode.

Ako je led u manjim i tankim komadima onda ga možete jednostavno ukloniti papirnatim ubrusom koji ste prethodno namočili alkoholom. Ono što ne bi trebalo koristiti su oštri predmeti poput noža jer lupanjem i struganjem možete oštetiti unutrašnjost zamrzivača.

Ako se često pitate kako spriječiti nastajanje leda u budućnosti, onda biste trebali provjeriti vrata frižidera. Najvjerojatnije vam je oštećena guma na vratima, pa bi je trebalo zamijeniti kako više ne bi ulazila velika količina vlage.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.