Naslovnica Svijet Najduža bloka...

Najduža blokada rada administracije SAD-a u historiji

42

Djelimična blokada rada američke Vlade ušla je u 22. dan i najduža je te vrste u historiji Amerike.

Analitičari navode da nema naznake o napretku u sporu zbog kojeg su državni službenici bez plate, nakon što su propali novi pregovori između američkog predsjednika Donalda Trumpa i predstavnika Demokratske stranke, koja čini većinu u Kongresu.

Senatori i kongresnici napustili su Washington tokom vikenda i nema naznaka da će se predstavnici Republikanske i Demokratske stranke ponovo sastati s Trumpom.

Pošto je blokada rada administracije produžena i tokom vikenda, sada je i zvanično duža od blokade iz 1996. godine, koja je do sada bila najduža u historiji SAD-a.

Oba prekida izazvana su zbog budžeta. Trenutni spor u Kongresu usmjeren je na 5,7 milijardi dolara koje Tramp traži za gradnju zida duž granice SAD-a i Meksika.

Pošto nisu zakazani novi pregovori, moguće je proglašenje vanredne situacije čime bi Trump dobio ovlaštenja da ne traži odobrenje demokrata u Kongresu.

Trump je tokom sedmice izjavio da još nije spreman da proglasi vanrednu situaciju, ali da će to učiniti ako putem pregovora ne dođe do željenog rezultata.

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

 

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.