Nakon dogovora o deblokadi vlasti, slijedi raspodjela fotelja

55

Nakon što su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH dogovorili principe za deblokadu formiranja vlasti i uspostavu novog Vijeća ministara BiH, počinju kružiti glasine o imenima novih ministara.

MARKETING

SNSD je dobio poziciju predsjedavajućeg i još tri ministarstva. Zoran Tegeltija će biti na čelu Vijeća ministara BiH. Kadar SNSD-a trebao bi biti i u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a najbliži toj poziciji je Staša Košarac. Ostala su nepoznata imena budućih ministara komunikacija i transporta te ljudskih prava i izbjeglica, koji će doći iz entiteta Republika Srpska.

SDA i partneri – DF i SBB – dobili su tri ministarske pozicije. Za ministricu vanjskih poslova BiH najvjerovatnije će biti predložena Bisera Turković. SBB-u je pripalo Ministarstvo sigurnosti BiH, a na ovu poziciju trebao bi sjesti Fahrudin Radončić. DF-ov Sifet Podžić najvjerovatnije će biti ministar odbrane BiH.

HDZ BiH je dobio tri ministarstva. Vjekoslav Bevanda ostaje ministar finansija i trezora BiH, a Josip Grubeša bi i narden četiri godine trebao biti ministar pravde BiH. Odluka o tome ko će biti ministar civilnih poslova BiH, još nije donesena.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara