Naslovnica BiH Nakon najopse...

  Nakon najopsežnije pretrage terena: Potraga za dječakom iz Begovog Hana i dalje bez rezultata

  20

  Sto dvadeset pripadnika entitetskih struktura civilne zaštite, gorskih službi spašavanja, specijalne policije Zeničko-dobojskog kantona, vatrogasaca, raftig i kajak klubova, građana naselja Begov Han i Željezno Polje, nažalost, nisu pronašli dječaka iz Begovog Hana, koji je prije pet dana upao u nabujali potok. Najopsežnija akcija potrage bit će nastavljena i sutra.

  Na ušću Mračajske u rijeku Bosnu danas obučeni spasioci i brojni volonteri u potrazi za šestogodišnjim dječakom za kojim se traga od 14. maja. Vremenske prilike danas na strani spasilaca, akcija prethodno dobro isplanirana, područje potrage označeno.

  – Napravili smo plan, ekipe su krenule odavde, iz Želeće, Zavidovića, Doboja. U suštini hoćemo danas da, kad kažemo ovo smo pretražili da tu sigurno nije tijelo, da možemo ići dalje ako se slučajno ne nađe – priča Admir Barjaktarević, načelnik GSS Zavidovići, koordinator akcije.

  – Trenutno imamo oko 120 ljudi i potraga se vrši ponovo od ušća rijeke Mračajske u rijeku Bosnu pa sve dolje ispod Maglaja, Doboja. Uključeni su, također, Republički centar RS-a, njihova civilna zaštita – navodi Blaženka Ravnjak, pomoćnica načelnika za poslove Civilne zaštite Općine Žepče.

  Na terenu na djelu vještine i iskustva pripadnika gorskih službi spašavanja i dragocjeno poznavanje terena lokalng stanovništva. Pretragu otežava bujna vegetacija, ali i cijela ostrva smeća.

  – Radim s potražnim psom Šmekijem. Tu smo da pregledamo jedan dio terena – priča Mario Demirović, pripadnik GSS stanica Sarajevo.

  – Nivo Bosne je pao, a ono što otežava uslove je da je još ostala mutna voda i vidljivost je loša. Još nije moguće podvodno ronjenje ili istraživanje pod vodom – kaže Ekrem Tuka, SRK Bosna Zenica.

  Na Bosni danas sedam čamaca s posadama, na 16 kilometara njenih obala desetine spasilaca i volontera civila. Kasno popodne svi su se povukli sa terena. Nažalost, i sutra će biti na istom zadatku.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.