Naslovnica Svijet Nakon ostavke...

Nakon ostavke dva ministra: Kriza britanske vlade ili konzervativne partije?

19
Iz kabinete premijerke saopšteno je da je nekoliko sati nakon ostavke ministra za Brexit Davida Davisa, prihvaćena ostavka ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, na mjesto ministra zaduženog za Brexit imenovan je Dominic Raab, dosadašnji ministar za stambena pitanja, dok će Johnsona zamijeniti dosadašnji ministar zdravstva Jeremy Hunt.

“Dva odlaska poljuljala su Mayno vlastito proglašenje jedinstva Vlade prošlog petka, kada je vjerovala da je, nakon dvije godine nesuglasica, osigurala sporazum o najvećem britanskom vanjskom i trgovinskom političkom zaokretu u posljednjih pola vijeka”, piše Reuters.

Portparol May je izjavio da će se ona boriti protiv bilo kakvog pokušaja da se sruši njen plan za Brexit, koji su pozdravili poslovni lideri, ali koji je naljutio vodeće konzervativne euroskeptike jer je predloženo da Britanija ostane blisko usklađena sa propisima EU o robnoj razmjeni, ali ne i uslugama – glavnim britanskim izvoznim sektorom, prenosi agencija.

  • Neuspjela strategija

Ostavke Davisa i Johnsona pokazuju da je Konzervativna partija podijeljena više nego ikad, ocjenjuje Guardian. List navodi da ostavka Davisa ima veze sa osnovama Chequers sporazuma, a ostavka Johnsona govori o ambiciji.

“Ali obje naglašavaju duboku političku podijeljenost koja leži u srcu propale vlade Therese May”, piše britanski dnevnik i dodaje:

“Nepopravljiva podjela u konzervativnoj partiji o Evropi postoji više od tri decenije, a postavljanje novih lica u vladi neće promijeniti tu osnovnu činjenicu… Dvije ostavke visokih zvaničnika vlade u roku od nekoliko sati predstavljaju jasan glas nepovjerenja u Brexit strategiju premijerke. Međutim, istina je da je takav trenutak bio neizbježan od kada je May postavila svoje tvrde crvene linije na konferenciji konzervativne partije 2016. godine”.

Prema pisanju Guardiana, kriza koja se sada odvija direktna je posljedica podijeljene vlade, odnosno riječ je o zaostatku koji se ne može riješiti daljim unutrašnjim pregovorima u konzervativnoj stranci.

“Sada je vrijeme da se većina u parlamentu sasluša. To je većina koja odbacuje ekstremni pristup Brexitu koji zagovaraju neki u partiji Tori. Premijerka je pokazala da nije u stanju da pregovara o napredovanju. Ona bi trebalo da pusti parlament da vodi“.

  • Jedini izlaz

BBC u svojoj analizi ocjenjuje da je Davis osjećao da nema drugi izbor osim ostavke.

“David Davis je rekao da ne može ostati na svom položaju jer više ne vjeruje u plan budućih odnosa Velike Britanije i EU koji je u petak podržao kabinet”.

“Njegova nezadovoljstvo u Vladi već neko vrijeme nije bilo tajna, ali nakon premijerkinog sporazuma iz Chequersa o čvršćim vezama sa EU, svoj položaj je protumačio kao neodrživ… Odlazak Davisa, iako nije potpuno iznenađujući, baca sumnju na to koliko je sigurna vladina Brexit strategija”.

BBC dodaje da bi neki bivši protivnici Brexita odlazak Davisa mogli čak da tumače kao privremeno olakšanje.

  • Loš dogovor

Dakle, ipak ćemo biti “vazalna država”. To je jedini zaključak koji treba izvući iz kapitulacije premijerke pred stvarnošću, piše britanski The Times.

“Imate pravo da se osjećate prevarenim time što osjećate da zemlja zaslužuje nešto malo bolje od ove kavaljerske bezbrižnosti. Brexitovci su imali dvije godine da proizvedu nešto što bi moglo se koristiti, a ono što su uradili je manje od makovog zrna.”

Times smatra i da premijerka mora da izvuče najbolje iz rđave situacije:

“Ona je, ragbijskim riječnikom rečenom, primalac udarca koji može dovesti do bolnice i završetka karijere… Kao i stara šala o traženju uputstava, ovo nije idealno mjesto za početak, ali, na žalost, tu smo gdje smo. Prijedlozi Therese May mogu imati smisla za Britaniju; ali da li mogu zadovoljiti 27 članica EU je drugo pitanje. Šta je to za njih“?

  • Ostavka u nezgodnom trenutku

Ostavka sekretara Brexita označava najveću krizu za britansku premijerku od prošlogodišnjih opštih izbora, što potencijalno otvara put brexitovcima u njenoj partiji da pokušaju da sruše njeno rukovodstvo, navodi Politico.

“Ostavka je došla usred kritikovanja premijerkinog novog Brexit plana nakon što je kabinet u petak zvanično odobrio premijerkinu ideju za novo ‘područje slobodne trgovine UK-EU’ i usko povezane carinske odnose sa Briselom, koji bi, zajednički, činili okosnicu britanskih budućih odnosa s EU nakon Brexita”, piše politički portal.

Dok su neki vodeći brexitovci u njenom kabinetu, uključujući i sekretara za zaštitu životne sredine Michaela Govea, javno pokazali podršku planu premijerke May, drugi, uključujući Davisa i Johnsona, bili su suzdržani.

May sada treba podršku šireg članstva Konzervativne partije, što je otežano nakon što je sekretar za Brexit kategorički odbacio plan.

  • Zašto funta ne reaguje na Davisovu ostavku?

Američka gancija Bloomberg piše da je tokom ovog vikenda udarnih vijesti i političkih previranja oko izlaska Britanije iz Evropske unije, funta jedva pala.

“Samo nekoliko dana nakon što je May pomislila da je osigurala podršku pregovaračkom položaju Velike Britanije, njenim planovima i novom planu za jačanje funte, sve je bačeno u vjetar zbog odlaska ključnog ministra za Brexit”.

Njujorška agencija prenosi i reči Mitula Kotecha, višeg stratega za valute u TD Sdecurites u Singapuru koji kaže da je funta malo oslabila, ali ne ide naniže uprkos udarcu koji je Vladi nanijela Davisova ostavka.

“Greška je samo razmišljati o ovoj ostavci kao krizi u britanskom kabinetu”, rekao je Jacob F Kirkegaard, viši savjetnik u Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju.

Bluoomberg na kraju navodi da za spletkaroše koji se nadaju da će otkačiti May postoji problem – da li neko od njih želi njen posao?

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.