Naslovnica Lokalne Teme Nakon SDP-a i...

Nakon SDP-a i SDA će na ulicu, a na osnovu Javnog oglasa za prikupljanje ponuda za dodjelu u zakup poslovnih prostora Općine Visoko

621

Matrica po kojoj se provodi siledžijska i kabadahijska politika u Visokom na osnovu koje treba uništiti po svaku cijenu svakoga ko misli drugačije uspostavljena je 2010.godine. Bilo je to vrijeme političkih promjena u Visokom kada su pojedinci iz “tzv. redizajnirane” tadašnje SDA vjerovatno pod uticajem pretjeranog gledanja filma “Kum”, i provincijskim poistovjećivanjem sa glavnim akterima, u javni život Visokog uveli političko nasilje i kabadahijsko ponašanje koje je kao prvu žrtvu imalo urušavanje institucije Općinskog vijeća, a zatim i svega ostalog završno sa pokušajem uvođenja jednoumlja i u svijet medija, gdje se u velikoj mjeri i uspjelo.

Bezlična svjetina je po starom balijskom običaju “Krmka niz dlaku” i “Lađu kraju” okretala glavu od onih nad kojima je vršeno nasilje i iživljavanje i ne sluteći da je samo pitanje vremena kada će doći red i na njih. Osam godina kasnije gotovo da ne postoji onaj koga geleri takve politike nisu zakačili, a svaki pokušaj zaustavljanja ove bahatosti sabotiran je ili na šalteru PU Visoko, u kancelariji dežurnog inspektora, komandira PS Visoko, načelnika PU Visoko, a ako su nekim čudom zaobiđene ove barijere usko povezane sa vlašću kojoj ponizno služe suprotno pravilima časne policijske službe, onda je svaki slučaj zataškan na Sudu ili u Tužilaštvu u Zenici. Zbog toga je danas u Visokom tako kako jest, a i neka je.

Grad “evnuha”, policije kojoj ne možeš vjerovati, amorfnih ahmedija, vijećnika koji vire iz guzica izvršne vlasti, strašljivog i pristrasnog sudstva, bezveznih i bezličnih političkih stranaka kojima ovaj “demokratski komunizam” i jednoumlje uopšte ne smetaju, nego im smeta što ga oni ne provode …. takav grad i ne zaslužuje bolje.

Nakon političkih obračuna sa neistomišljenicima, pojedincima, medijima na red je logično došla situacija u kojoj aktuelna vlast ponižava opoziciju na najbahatiji način, a to je oduzimanjem prostorija i izbacivanjem na ulicu. Počelo je sa zabranom održavanja političkih skupova u Velikoj sali Općine, isključivanjem električne energije, slanjem mafijaških poruka u obliku “torte” na kućnu adresu kao recidiv na pomenuti film “Kum”, a završilo sa promjenom brave na zgradi Doma kulture i upućivanjem pisma OO SDP Visoko kako nemaju osnov tražiti ključ jer nemaju ugovor o korištenju prostorija u kojima djeluju desetljećima unazad. Iskreno, nisu ovi današnji pravni nasljednici onih koji su se po pećinama Drvara borili i klance Sutjeske probijali ni zaslužili bolje, jer ne smiju protiv onih koji su javni interes potpuno podredili ličnom, a Visoko doživljavaju privatnom svojinom i avlijom koju mogu zapišavat po vlastitom nahođenju, a da pri tome nikome ne podnose nikakav račun niti da snose bilo kakve posljedice.

Prirodnim slijedom stvari nakon poniženog i nemoćnog SDP-a na red je došao i OO SDA Visoko. U najnovijem Javnom oglasu Općine Visoko za prikupljanje ponuda za dodjelu u zakup poslovnih prostora prvi put od 1990.godine možemo vidjeti kako Općina na javnu dražbu stavlja i zvanične prostorije OO SDA Visoko. Ili da budemo do kraja precizni:

 

II OSTALI PROSTORI (za udruženja i političke stranke koje participiraju u radu OV)

1. Poslovni prostor u ulici Alije Izetbegovića br.10, P=77,32 m2 (trenutni korisnik SDA)

U navedenom poslovnom prostoru, može se obavljati slijedeća djelatnost:

Kancelarijska djelatnost.

Sjevernokorejski pristup lokalnoj “demokratiji” sa primjesama funkcionisanja po kartel pravilima je sasvim prihvatljiv model funkcionisanja u Visokom. I neka je tako, i tako i treba da bude sve dok oni koji traže glasove od izbora do izbora okreću glavu od problema i kroz institucije vlasti ne reaguju kako bi i trebalo da reaguju u skladu sa dobijenim mandatima, a sa ciljem opšteg dobra za sve građane. Aktuelno “evnuhsko” Visoko i ne zaslužuje bolje. SDP je formirao novu većinu u ZDK, SDA je još uvijek formalno vlast u ZDK, i jedni i drugi imaju instrumente i poluge na višim instancama da adekvatno reaguju na ovo političko nasilje, ali oni dostojanstveno šute i trpe poniženje te šalju jasnu poruku da je za njih ovaj sistem političkog djelovanja i obračuna sa neistomišljenicima prihvatljiv. Uzgred, sasvim bi bilo prirodno da kirije plaćaju sve političke stranke/partije bilo da su u Domu kulture, Partizanu ili Altindagu, ali svima pod istim uslovima i kriterijima.

I neka se sve ovo dešava Visokom i u Visokom, i sasvim je logično da se i policija i sudstvo utapaju u taj kabadahijski kolorit šerifovanja manjine koja upravlja velikom većinom. I sve će ovako biti i još gore dok im neko ne uzvrati udarac, jer oni su u ovih osam godina “političkog mafijanja” navikli samo da zadaju udarce i ne znaju za osjećaj boli kada neko udarac i uzvrati. Prvi put kada neko uzvrati istom siledžijskom metodom i kada osjete bol istu onakvu kakvu nanose godinama unazad neistomišljenicima, a policija i sud budu reagovali nepristrasno u skladu sa pravilima službe, to će biti jedan novi početak i povratak na demokratske metode rješavanja problema u kojem će se stvoriti uslovi za povratak digniteta Općinskom vijeću i dostojanstva svakom pojedincu koji nužno ne mora misliti kao oni koji žive od instaliranja muznih instrumenata na javni proračun.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.