Nakon skoro 30 godina radnici dobili novi Zakon o zaštiti na radu

818

Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio je Prijedlog Zakona o zaštiti na radu. Njegova efikasna i doslijedna primjena trebala bi biti osigurana kroz inspekcijski nadzor, te preduzimanjem odgovarajućih mjera inspektora rada.

MARKETING

Federacija je prvi put nakon devedesetih godina dobila novi zakon o zaštiti na radu. Zakonom bi se trebale smanjiti povrede na radu, profesionalna i oboljenja u vezi s radom, te stvaranje pretpostavke za puno psihičko, fizičko i socijalno blagostanje zaposlenih. Zakon predviđa i formiranje vijeća za zaštitu na radu i povjerenika za zaštitu na radu.

– Kad kažemo povjerenik na radu, koji ustvari štiti radnike i njegova zadaća je da radnici budu zaštićeni. Postoje i sručno lice koje vrši kontrolu da kao nezavisan brine o zaštiti svih radnika u oblasti zaštite na radu – pojasnio je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne zaštite FBiH (SBB).

Kod poslodavca koji zapošljava 30 ili više radnika povjerenika za zaštitu na radu radnici biraju ili imenuju. Broj povjerenika, izbor i njihov mandat utvrđuju se u skladu s propisom o vijeću zaposlenika.

Zakon propisuje da je poslodavac dužan radniku koji obavlja poslove s povećanim rizikom prije početka rada osigurati prethodni ljekarski pregled, kao i periodični ljekarski pregled u toku rada. Novčanom kaznom od 5 do 15 hiljada maraka kazniće se za prekršaj poslodavac koji izvodi radove na izgradnji, montaži, zamjeni opreme, remontu ako ne izvodi radove prema tehničkoj dokumentaciji. Zakon je usvojen, no poslanici su iznijeli i neke nedostatke.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

SSSBiH: Usvojeni Zakon o zaštiti na radu FBiH ne garantuje sigurnost radnika

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara