Nakon što je Ukrajina pokrenula krivični postupak, Dodik im poručio: Prestanite se igrati države!

404
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdilo je u petak, 15. januara, da je Ured glavnog tužioca Ukrajine pokrenuo postupak u vezi s “ilegalnim izvozom” ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

MARKETING

– Ured glavnog tužioca Ukrajine je pokrenuo postupak u krivičnom slučaju nelegalnog izvoza – kazao je u pisanoj izjavi za RSE glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Oleg Nikolenko.

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona, koja je sredinom decembra 2020. godine poklonjena Lavrovu, potiče sa teritorije Ukrajine. Milorad Dodik, u intervjuu agenciji Srna 14. januara, rekao je da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

– Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatit ću da im je predamo – rekao je Dodik.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine reagirali su na ovu izjavu.

– Ukrajina odbacuje jezik uslovljavanja i ultimatume člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Neosporna je činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine – istakli su.

Naveli su i da očekuju da vlasti BiH pruže pomoć u okviru krivične istrage kako bi se ovaj artefakt “što je prije moguće” vratio u Ukrajinu.

– Očekujemo da će, umjesto da ikonu pretvore u taoca domaće političke borbe, vlasti Bosne i Hercegovine pružiti pomoć u okviru krivične istrage – kazali su u izjavi.

Međutim, iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika oglasili su se povodom afere “Ikona” i posljednjih poruka iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

Dodik je u svojoj reakciji pozvao ukrajinskog ministra da “prestane da se igra države i Twitter diplomatije”, te da postupi u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama na koje se poziva u izjavama za javnost.

– Kao doktoru pravnih nauka i ministru vanjskih poslova trebalo bi da mu bude poznato osnovno pravno načelo da dokazivati mora onaj koji nešto tvrdi, a ne onaj koji nešto pobija. Također, trebalo bi da mu budu poznate i brojne konvencije koje se tiču zaštite nacionalnih, historijskih i kulturnih dobara i zabrani njihovog otuđivanja, kao što je na primjer UNESCO-va Konvencije o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara iz 1970. godine – navodi se u reakciji.

Pozvao je Dodik Ukrajinu da dostavi sve valjane dokaze u skladu sa Operativnim smjernica za implementaciju spomenute Konvencije, kao i da se zvanično izjasni u slučaju da ne posjeduje materijalne dokaze, kojima bi potvrdila svoje navode. Ministra vanjskih poslova Ukrajine je optužio da laže.

Iz Dodikovog kabineta podsjećaju da su 23. decembra 2020. godine zatražili od Ambasade Ukrajine u BiH da dostave sve relevantne informacije u vezi sa navodima o vlasništvu Ukrajine nad predmetnom ikonom.

– Iz kabineta je eskplicitno zatraženo da Ambasada Ukrajine dostavi sve pravno valjane činjenice i dokaze kojima se potvrđuje da eventualno vlasništvo nad ikonom pripada Ukrajini, kao i sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku – navodi se u saopštenju.

Tvrde da do danas Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

– Bazirati navode na osnovu pogrešno interpretiranih medijskih članaka i zatim javno iznositi neistine i optužbe je odraz amaterstva i nedostatka elementarnog znanja iz oblasti prava, međunarodnih odnosa i diplomatije – navodi se u saopćenju.

Također se ističe da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol, o čijoj se uključenosti najviše spekulisalo, nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja.

– U posljednjih mjesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o porijeklu ikone, iznesne su brojne optužbe na račun predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije, koja bi ukazala na to da je stvarno riječ o ukradenoj ikoni te da je ista dio „nestale“ historijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina – navodi se u saopćenju.

Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još jednom je pozvao ukrajinsku stranu “da se suzdrži od iznošenja stavova, koji su bazirani na neprovjernim i nekredibilnim informacija, kao i lažnim vijestima, jer na taj način ruše kredibilitet institucija koje predstavljaju, obmanjuju javnost i građane i nanose ogromnu štetu bilateralnim odnosima”.

Visoko.co.ba / RSE / Faktor

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.