Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Nakon što su ...

Nakon što su izbacili “Invalide” sa stadiona, RTV Visoko iz Doma kulture, Izbor Trgovine, naredna na nišanu je Gradska kafana

1475

U petak 28.06.2019.godine bit će održana prva sjednica otkako je Visoko i zvanično dobilo status grada. Tako da će to biti prva sjednica Gradskog vijeća, dok Općinsko vijeće odlazi u istoriju.

Na ovoj sjednici pod tačkom šest bit će razmatran Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora kojima pravo raspolaganja ima Grad Visoko.

Interesantno je da se ovdje radi, suprotno od ranije prakse, kao recimo u slučaju Izbor Trgovina o želji Grada da preuzme prostor koji mu pripada, a koji je do sada bio komercijalno tretiran i za koji je ostvarivana budžetska materijalna dobit. U slučaju Izbor Trgovina gdje je osim redovne kirije bilo i nekoliko zaposlenih tadašnja Općina je naprosto bez odluke Vijeća preuzela prostor i u njega smjestila Turist Info, koji u praksi ne služi ničemu niti ima bilo kakvu svrhu osim dodatnih budžetskih rashoda.

Za Gradsku kafanu koja također izmiruje obaveze po pitanju kirija i ima nekoliko zaposlenih odgovornost se prebacuje na Gradsko vijeće koje će ne sumnjamo izglasati ovaj prijedlog jer su vijećnici koaliciono i interesno povezani sa predlagačem. Tako će Visoko ostati bez jednog reprezentativnog ugostiteljskog objekta koji će Grad Visoko vjerovatno pretvoriti u svoju “menzu” ili pod tim izgovorom izdati nekome podobnom u već uhodanom poslu koji su napravili prethodni vlasnici.

Osim Gradske kafane i Izbor Trgovina ovo nije prvi slučaj u kojem Općina/Grad po vlastitom nahođenju izbacuje na ulicu udruženja, firme, ljude … sjećamo se primjera Udruženja invalida koji su izbačeni iz svojih prostorija na stadionu, zatim dijela radnika RTV Visoko iz Doma kulture kao i svih drugih udruženja smještenih u toj zgradi, kao i pokušaj preotimanja zgrade Stare pošte od njenog vlasnika KTK Visoko koji je na kraju sudskim putem vraćen stvarnom vlasniku KTK Visoko.

U svim nabrojanim primjerima motivi su vjerovatno različiti, ali svakako su čudni kao i sama potreba Općine/Grada da izbacuje na ulicu Udruženja, firme, novinare, zaposlene radnike, a te prostore nakon toga pretvara u društveno nekorisne ….

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.