Naslovnica Zanimljivosti Zdravlje i savjeti Nakupljanje s...

Nakupljanje sala na stomaku može dovesti do nastanka srčanih bolesti kod žena

38
Također, one žene koje imaju višak masti na nogama u odnosu na one koje imaju više na stomaku imaju manju šansu da će oboljeti od srčanih bolesti, kaže se u novoj studiji.

Naučnici kažu da bi žene čije tijelo podsjeća na jabuku trebale pokušati izgubiti salo u trbuhu i težiti da postanu “kruškolike”. Međutim, potrebno je provesti više istraživanja da bi se otkrilo zašto postoji ova veza, navode naučnici.

Istraživanje je pratilo 2.600 žena starijih od 18 godina koje su imale zdravu težinu i to one s indeksom tjelesne mase (BMI) između 18 i 25. Sve one su učestvovale u velikoj američkoj studiji koja je počela sredinom 90-ih i koja se sastojala od redovnih pregleda kako bi naučnici provjerili gustoću masti, mišića i kostiju.

Studija je pokazala da su “jabukolike” žene, s više sala oko trbuha, imale trostruko veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koje su bile “kruškolike”, sa salom oko kukova i bedara, piše BBC.

Naučnici već znaju da vrsta masti koja se čuva oko abdominalnih organa, koja se zove visceralna mast, povećava rizik od metaboličkih problema kao što su dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti. Bolesti srca i cirkulacije su odgovorne za jednu od četiri smrti u Velikoj Britaniji.

Međutim, profesor Qibin Qi, s Medicinskog fakulteta Albert Einstein u New Yorku, koji je proveo ovu studiju, rekao je da su prethodna istraživanja bila fokusirana na one žene koje su pretile ili su pothranjene, dok je ova uzela u obzir isključivo žene s optimalnom težinom.

“Nije poznato da li postoji određena dijeta ili vježba koja može pomoći u premještanju masti. Naša grupa radi na ovom pitanju i nadamo se da ćemo uskoro dobiti odgovor”, dodao je Qi.

Dr. Sonya Babu-Narayan kaže da ova studija otkriva zanimljivu vezu između toga gdje se masti skladište i rizika od srčanog i moždanog udara, ali ipak se nije došlo do zaključka zašto postoji ova poveznica.

“Buduća istraživanja s ciljem otkrivanja kako je distribucija tjelesne masti povezana s tim bolestima mogu otkriti važne nove načine za sprečavanje i liječenje najvećeg ubojice na svijetu”, kaže Babu-Naryan.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.