Napadi na novinare postali dio sumorne bh. svakodnevnice

116

Prošlo je nepune dvije sedmice otkako je u Bosni i Hercegovini i cijelom svijetu obilježen Svjetski dan slobode medija, a već se dogodio novi slučaj ozbiljnog napada na predstavnike medija.

MARKETING

Radio-televizija Tuzlanskog kantona obavijestila je Društvo novinara BiH da je snimatelj te televizije Ademir Mešanović napadnut jučer prilikom obavljanja radnog zadatka u površinskom kopu Šikulje.

U dopisu Radio-televizije Tuzlanskog kantona se navodi da su Mešanovića napali pripadnici osiguranja površinskog kopa i oštetili mu kameru, kaže se u današnjem saopćenju Društva novinara BiH.

Budući da je o slučaju obaviještena i policija, Društvo novinara BiH pozvalo je institucije za provođenje zakona da slučaj shvate krajnje ozbiljno i konačno pokažu da i novinari u BiH uživaju pravo na zaštitu kao i ostali građani.

Napadi na predstavnike medija su, nažalost, postali dio sumorne bh. svakodnevnice, a zbog činjenice da to toleriraju nosioci političke moći te zbog neadekvatnih reakcija pravosuđa, u BiH se sve više sužava prostor medijske slobode kao jednog od temelja demokratskog društva.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara