6 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
pola praška za pecivo
vanilin šećer
Preljev:
500 ml slatkog vrhnja
300 ml kondenzovanog mlijeka
700 ml mlijeka
Preljev od karamele:
200 gr šećera
200 ml slatkog vrhnja
50 gr maslaca
Način pripreme:
U većoj posudi odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelance u čvrst snijeg. Postepeno dodajite šećer i vanilin šećer. Potom lagano dodajte žumanca i umutite mikserom.
U 200 grama brašna dodajte prašak za pecivo, promiješajte i dodajte u prethodno umućenu smjesu. U četvrtasti pleh istresite smjesu i ostavite da se peče. Pecite je na 180 stepeni nekih 20-ak minuta.
Kada se kora ispeče izbockajte je viljuškom. U tepsiju ulijte slatko vrhnje, vratite biskvit u tepsiju. Potom sve prelijte mlijekom i kondenzovanim mlijekom. Ostavite dok biskvit ne upije.
Za to vrijeme napravite preljev od karamela. U šerpu stavite malo vode i dodajte 200 gr šećera. Kuhajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Potom dodajte 200 ml slatkog vrhnja i 50 gr maslaca i miješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Zatim ga prelijte preko biskvita i ostavite da se ohladi.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.