Napravite zdrave i ukusne energetske pločice

178
Energetske pločice mogu biti praktična užina ako vam treba brza dopuna energije, a nemate vremena za obrok. Nisu zamjena za raznovrsnu i zdravu ishranu, ali su dobar dodatak, jer sadrže visoko hranjive sastojke.

Budući da kupovne energetske pločice najčešće sadrže puno skrivenih šećera ili rafiniranih ulja, najbolji izbor su one koje vi napravite. Na taj način kontrolišete koji su sastojci u receptu, a možete napraviti veću količinu i zamrznuti dio dok vam ne zatreba. Uz to, možete kreativno provesti vrijeme, jer mogućnosti sastojaka i okusa su neograničene. Biti sami i u tišini, ne razmišljajući o svakodnevnici. Ili uključiti dragu osobu da sa vama smisli novi recept. A vrlo su jednostavne, samo ubacite sastojke u sjeckalicu i sve usitnite.

MARKETING
Za čas ih napravite, ne zahtjevaju termičku obradu i najvažnije, zdrave su. Baza su orašidi te hurme koje zaslađuju i sve povezuju. Ako ne znate odakle početi, isprobajte ovaj recept za čokoladne energetske pločice.

Po želji ubacite nešto sa spiska dodataka ili sve, a recept prepolovite ako imate malu sjeckalicu.

Sastojci koji su vam potrebni su:

SUHI:
200 gr badema ili lješnjaka
200 gr indijskih oraščića
40 gr sirovog kakaa u prahu
1 čajna kašikica cejlonskog cimeta u prahu
¼ kašikice kardamoma u prahu
veći prstohvat sitne himalajske soli

MOKRI:
40 svježih iranskih hurmi
100 gr grožđica
100 gr suhe šljive bez koštica
50 ml kokosovog ulja, istopljenog
50 ml vode, po potrebi da se sastojci izblendaju

DODACI:
60 gr dehidriranog ribanog kokosa
1-2 supene kašike baobaba u prahu
1 kašika mace u prahu
1 kašika proteinskog praha konoplje

Stavite orašasto voće u multipraktik i usitnite. Možete koristiti sirove ili orašide tostirane u pećnici 8 – 12 minuta na temperaturi od 180 C. Preporučujem pečene, jer su ukusniji.

Dodajte kakao i začine, pa kratko izmiksajte. U ovom koraku možete dodati kašiku ili dvije nekog superfood praha po izboru iz dodataka. Sada ubacite odkoštene hurme i ostale “mokre” sastojke. Obradite u sjeckalici koliko je potrebno da se hurme usitne i sve izmiješa. Po potrebi zaustavite rad aparata i preusmjerite kašikom smjesu sa zidova posude na oštrice.

Pripremite papir za pečenje u pleh dimenzija 20×35 ili u manjem kalupu za deblje pločice. Prebacite smjesu u kalup i ravnomjerno je rasporedite. Čistim prstima ili
ravnim dnom čaše snažno utisnite smjesu da bude kompaktna. Pospite 30 gr kokosa po dnu kalupa prije prebacivanja smjese, a drugu polovinu raširite i utisnite po vrhu kada izravnate smjesu.

Možete servirati odmah ili staviti u frižider na dva sata da se smjesa stisne. U zamrzivaču će biti dovoljno 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i izrežite u željeni oblik. Pločice mogu ostati svježe u frižideru do jednu sedmicu, a u zamrzivaču mjesec dana. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara