Budući da kupovne energetske pločice najčešće sadrže puno skrivenih šećera ili rafiniranih ulja, najbolji izbor su one koje vi napravite. Na taj način kontrolišete koji su sastojci u receptu, a možete napraviti veću količinu i zamrznuti dio dok vam ne zatreba. Uz to, možete kreativno provesti vrijeme, jer mogućnosti sastojaka i okusa su neograničene. Biti sami i u tišini, ne razmišljajući o svakodnevnici. Ili uključiti dragu osobu da sa vama smisli novi recept. A vrlo su jednostavne, samo ubacite sastojke u sjeckalicu i sve usitnite.
Po želji ubacite nešto sa spiska dodataka ili sve, a recept prepolovite ako imate malu sjeckalicu.
Sastojci koji su vam potrebni su:
SUHI:
200 gr badema ili lješnjaka
200 gr indijskih oraščića
40 gr sirovog kakaa u prahu
1 čajna kašikica cejlonskog cimeta u prahu
¼ kašikice kardamoma u prahu
veći prstohvat sitne himalajske soli
MOKRI:
40 svježih iranskih hurmi
100 gr grožđica
100 gr suhe šljive bez koštica
50 ml kokosovog ulja, istopljenog
50 ml vode, po potrebi da se sastojci izblendaju
DODACI:
60 gr dehidriranog ribanog kokosa
1-2 supene kašike baobaba u prahu
1 kašika mace u prahu
1 kašika proteinskog praha konoplje
Stavite orašasto voće u multipraktik i usitnite. Možete koristiti sirove ili orašide tostirane u pećnici 8 – 12 minuta na temperaturi od 180 C. Preporučujem pečene, jer su ukusniji.
Dodajte kakao i začine, pa kratko izmiksajte. U ovom koraku možete dodati kašiku ili dvije nekog superfood praha po izboru iz dodataka. Sada ubacite odkoštene hurme i ostale “mokre” sastojke. Obradite u sjeckalici koliko je potrebno da se hurme usitne i sve izmiješa. Po potrebi zaustavite rad aparata i preusmjerite kašikom smjesu sa zidova posude na oštrice.
Pripremite papir za pečenje u pleh dimenzija 20×35 ili u manjem kalupu za deblje pločice. Prebacite smjesu u kalup i ravnomjerno je rasporedite. Čistim prstima ili
ravnim dnom čaše snažno utisnite smjesu da bude kompaktna. Pospite 30 gr kokosa po dnu kalupa prije prebacivanja smjese, a drugu polovinu raširite i utisnite po vrhu kada izravnate smjesu.
Možete servirati odmah ili staviti u frižider na dva sata da se smjesa stisne. U zamrzivaču će biti dovoljno 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i izrežite u željeni oblik. Pločice mogu ostati svježe u frižideru do jednu sedmicu, a u zamrzivaču mjesec dana. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.