Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Narodni običa...

Narodni običaj tumačenja zakona po potrebi: Upraviteljstvo u zgradama plaćat ćete po sili zakona i nećete imati izbora, ko ne bude mogao plaćati bit će tužen

883

Posljednjih dana u javnosti je prisutna tema uvođenja upraviteljstva po zgradama. Tema je izazvala polemike i nerazmijevanje, pa tako i svojevrsnu konfuziju. U normalnim zajednicama glavni nosioci takvih aktivnosti unaprijed pripreme kampanju u kojoj, putem medija ili na neki drugi način, u određenom vremenskom roku obavještavaju korisnike o čemu je riječ. Kako to u Visokom nije slučaj, imamo vrlo šaroliko tumačenje koncepta upraviteljstva. Ustvari, riječ je o tome da angažovanje upravitelja nije uopće stvar izbora, odnosno, kantonalni zakon propisuje da je to obaveza i to se mora provesti. Međutim, kod nas je narodni običaj da se zakoni poštuju po potrebi, tako da je tek sad naša Općina, naravno, pošto je njihovo preduzeće dobilo potreban certifikat, odlučila da uvede upraviteljstvo. Kada bi se radilo transparentno i poštovali zakoni stvar bi trebala da izgleda ovako.

U zgradama koje su izabrale svoje predstavnike oni bi trebali organizovati sastanak vlasnika na kojima bi bila prisutna natpolovična većina i koji bi dali eventualne prijedloge ili obezbijedili ponude firmi koje se bave upraviteljstvom. Onda bi glasanjem, u najboljem interesu svih, izabrali upravitelja sa kojim bi izabrani predstavnik vlasnika zaključio ugovor. U zgradama koje nemaju izabrane predstavnike ranije spomenutom kampanjom bi se objasnilo da postoji potreba da se vlasnici organiziraju i da im se, pritom, pomogne da izaberu predstavnike. Ostatak procedure je isti. Tek ako nije moguće da se vlasnici, zbog različitih razloga, organizuju imenuje im se prinudni predstavnik koji onda ugovara upraviteljstvo.

U Visokom to izgleda ovako

Nikakve kampanje i edukacije građana o upraviteljstvu nije bilo. Kada je JKP Visoko dobilo certifikat o upraviteljstvu i zaposlen zaslužni, podobni pojedinac koji će se brinuti da sve zgrade u Visokom budu pod njihovim upraviteljstvom, mudre glave su odlučile da je vrijeme da se malo poštuje zakon. Nema veze što je zabranjeno monopolističko ponašanje i što bi možda građani Visokog imali kvalitetniju uslugu kada bi bilo konkurencije, odlučili su da sve zgrade u Visokom moraju za upravitelja imati JKP Visoko.

Pri tome nema potrebe u izbor upravitelja uključivati vlasnike, simpatizeri politike na vlasti najbolje znaju šta je dobro za njih. Imate slučajeve da se po nekim zgradama počnu motati neki nepoznati ljudi, uz veliki upitnik koliki je to sigurnosni rizik za vlasnike stanova i njihovu imovinu, koji zalaze u sve zajedničke prostore i za koje vlasnici nemaju nikakvu informaciju da su izabrani i da su započeli sa radom. Daleko od toga da su ih stanari sami birali, kako to propisuje zakon. U stvari su to zaposlenici firmi koja je angažovana od JKP Visoko na poslovima čišćenja, što nameće pitanje kakve su onda stvarne kvalifikacije JKP Visoko da radi ove poslove. Zašto glume lokal patriotizam ako će firme iz drugih gradova raditi poslove za njih. Zašto bi oni bili nosilac poslova upraviteljstva, a ne neka firma koja ima svoje resurse i koja može osigurati kvalitetniji nivo usluge i kraće vrijeme odziva na intervencije. Zato što treba izmisliti radno mjesto za odane vojnike partije koji će izigravati menadžere, a u vijećničkim klupama zaboraviti da imaju mozak i mišljenje, pa igrati kako svira muzika.

Onako nezvanično, ima tu još raznih kurioziteta tipa da je u jednoj zgradi predstavnik stanara uveo upravitelja firmu od čijeg je direktora kupio vozilo. Je li ga zbog toga platio jeftinije, ne znamo. Ono što pouzdano znamo je da nas smatraju glupima što im mi svakog dana, bar većina, itekako potvrđujemo svojim postupcima i odnosom prema stvarima koje se tiču svih. Uglavnom, za administraciju i lokalne šerife kojima su puna usta poštovanja zakona i kontinuirane tlapnje o transparentnosti i poštenju, ovaj proces oko izbora i imenovanja upravitelja u zgradama u Visokom je sve samo ne pošten i transparentan.

Uključite se na vrijeme. Plaćat ćete nešto po sili zakona i nećete imati izbora. Ko ne bude mogao plaćati bit će tužen, pa će mu se na svemu što posjeduje raditi ovrha. Znamo da ima puno naših komšija kojima je svaka dodatna marka ogroman teret. Ove nije briga za to. Zanima ih samo kako će ostvariti ličnu korist i funkcioniraju na principu „ja tebi, ti meni!“. Dok trepnete doći će lokalni izbori. Sjetite se nekih stvari kad krene kampanja, ili kao što jedan muzičar kaže: „Budite birači, ne budite pičke!“

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.