NASA objavila novi snimak panorame Marsa

47

Snimak je nastao u dijelu kratera Jezero pod nazivom Van Zyl Overlook za koji naučnici smatraju da je nekada bio jezero.

MARKETING

Ovaj snimak označava odlazak rovera s mjesta slijetanja dok započinje naučnu fazu najnaprednije misije u historiji Marsa. Načinjen je pomoću Mastcam-Z stereo sistema dok je rover bio parkiran 13 dana. Panorama od 2,4 milijarde piksela se sastoji od 992 fotografije kombinovane u jednu veliku fotografiju.

Rover ulazi u naučnu fazu napuštajući Octavia E. Butler područje gdje je sletio 18. februara ove godine. Već je dokazao da može stvarati kisik iz atmosfere Crvene planete, a dosad je napravio više od 75.000 fotografija. Čak je snimio i zvuk na površini Marsa.

U narednim mjesecima će Perseverance istraživati tlo kratera te će prikupiti prve uzorke koji će u budućim misijama biti transportovani na Zemlju.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.