Nastavljaju se pripreme za povratak kapsule Space X na Zemlju

42

Prvi astronauti koji su u posljednjih 10 godina stigli na Međunarodnu svemirski stanicu američkom letjelicom izrazili su danas nadu da će se ovog vikenda vratiti na Zemlju, kako je i planirano, uprkos uraganu Isaias koji prijeti Floridi.

MARKETING

“Počećemo sa spuštanjem i odbacivanjem tereta kada se otkačimo od stanice, nadamo se kasnije danas. Ekipe naporno rade, prije svega zbog vremenskih prilika koje se očekuju na Floridi narednih dana. Cijenimo njihove napore je znamo da takve odluke nisu lake”, rekao je američki astronaut Duog Hurley, tokom oproštajne “ceremonije” na stanici koju je NASA direktno prenosila.

Hurley njegov kolega Bob Behnken su 30. maja uzletjeli iz Cape Canaverala u kapsuli Crew Dragon kompanije Space X, i trebalo bi da na Zemlju slete sutra popodne, nedaleko od obala Floride.

Međutim, NASA je saopštila da prati napredovanje uragana koji je pogodio Bahame i približava se Floridi. Odluka o povratku astronauta će biti donijeta oko šest sati prije planiranog napuštanja stanice.

“Najteži dio je bio naše slanje u orbitu, ali je najvažnije da nas vrate kućama”, rekao je jutros Behnken.

Behnken i Hurley su postali prvi astronauti koje je u orbitu poslala privatna kompanija koja ima ugovor sa NASA.

To je bio i prvi američki let sa ljudskom posadom otkako su SAD 2011. obustavile lansiranja. Amerikanci su od tada u svemir išli u ruskim raketama.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara