Nastavljaju se pripreme za Venecijanski filmski festival

182

Nastavljaju se pripreme za održavanje 77. Venecijanskog filmskog festivala u septembru, ali sa izmjenama zbog pandemije COVIDA-19.

MARKETING

Organizatori su saopštili da će broj filmova u glavnom takmičarskom dijelu biti manji nego obično, kao i da će neki biti prikazani napolju, a neki ‘virtuelno’.

Ako ga bude, to će biti prvi veći filmski festival od kada je pandemija takoreći zatvorila filmsku industriju sredinom marta.

Direktor Festivala, Alberto Barbera, rekao je u saopštenju da je „izuzetno zadovoljan što Bijenale filma može biti održan sa minimumom smanjenja broja filmova i sekcija“ i da će „znatan broj reditelja i glumaca doći sa svojim filmovima na Lido“.

Biće ipak između 50 i 55 filmova u zvaničnoj selekciji koja će biti objavljena 28. jula, a prikazivanja će biti i na uobičajenim mjestima, i u dvije otvorene arene (Giardini della Biennale i klizalište na Lidu), uz zdravstvene mjere.

Festival će sekciju Virtualne realnosti emitovati online i odustati od sekcije ‘Skonfini’, gde se prikazuju manji i žanrovski filmovi.

Glumica Cate Blanchett predsjedavaće glavnim žirijem Festivala koji je planiran od 2. do 12. septembra.

Predstavnici medija iz zemalja pogođenih restrikcijama putovanja će virtuelno moći da prate konferencije za novinare, rekao je Barbera.

„Ne zaboravljajući mnogobrojne žrtve posljednjih nekoliko mjeseci kojima će biti odata počast koju zaslužuju, prvi međunarodni festival poslije prisilnog prekida diktiranog pandemijom postaje značajna proslava ponovnog otvaranja kojem se svi radujemo, i poruka konkretnog optimizma za cijeli svijet filma, tako jako pogođenog ovom krizom“ rekao je Barbera.

Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) koji se obično održava poslije festivala u Veneciji, u septembru, već je najavio smanjenu verziju 2020, s manje filmova i ‘virtuelnim ‘crvenim tepihom’ ‘.

Oba festivala predstavljaju vodeću odskočnu dasku za filmove koji se nadaju nagradama, mada niko ne zna kako će to funkcionisati kada je uručenje Oscara već odloženo za dva mjeseca.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara