Naučnici: Tajanstveno jaje pripadalo je divovskom morskom gmazu

248

Naučnici u Sjedinjenim Državama otkrili su tajnu divovskog jajeta pronađenog na Antarktici prije gotovo deset godina, javlja BBC.

MARKETING

Naučnici godinama nisu uspijevali identificirati taj fosil s otoka Seymour koji podsjeća na ispuhanu nogometnu loptu, zbog čega je dobio znanstvenofantastični nadimak The Thing (Stvar).

Međutim, sada kažu da jaje vjerojatno pripada divovskom morskom gmazu koji je živio prije otprilike 68 milijuna godina.

Vjeruje se da je to najveće gmazovsko jaje na svijetu.

Fosil, veličine 28 cm na 18 cm i težak 6,5 kilograma, otkrili su naučnici iz Čilea 2011. godine, ali je tek 2018. znanstvenik s Teksaškog sveučilišta u Austinu zaključio da bi mogla biti riječ o jajetu.

Dok veličina jajeta sugerira da je pripadalo životinji proporcija velikog dinosaura, njegova meka ljuska “potpuno je drukčija od jajeta dinosaura”, rekao je Lucas Legendre s Teksaškog sveučilišta u Austinu.

“Najsličnije je jajima guštera i zmija, ali potječe od zaista divovskog rođaka tih životinja”, kazao je.

Uspoređujući veličinu danas živućih stotina gmazova i njihovih jaja, znanstvenici su rekli da je životinja koja je izlegla to jaje dugačka najmanje sedam metara.

Drugi fosili otkriveni na istoj lokaciji ukazuju na to da je jaje moglo pripadati divovskom morskom gmazu nazvanom mozasaur.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature ovoga tjedna.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.