Naučno potvrđeno: Bolje vam je bez škole nego sa diplomom iz umjetnosti

377

Biti umjetnik i od umjetnosti živjeti nikada i nigdje nije bilo pretjerano lako.

MARKETING

Koliko je i danas komplikovano možda najslikovitije pokazuje nedavna studija kompanije The Bankrate koja je, između ostalog, pokazala kakve šanse za zaposlenje imaju diplomci umjetničkih fakulteta.

Prema ovom istraživanju, ljudi sa nekom od diploma iz oblasti lijepih umjetnosti u SAD imaju stopu nezaposlenosti od 9,1%, što je osjetno više od bilo kojeg drugog akademskog zvanja. Ovaj utisak upotpunjuje informacija da su analizirana čak 162 zvanja.

Na ovaj podatak se nadovezala internet stranica Zero Hedge, koja je uporedila ovaj procenat sa stopom nezaposlenosti onih koji ne završe ni srednju školu. U SAD je ovaj postotak 5,7%, što govori da je dvostruko teže zaposliti se sa diplomom umjetničkog fakulteta nego sa osnovnim obrazovanjem. I kada se zaposlenje pronađe, ono ne garantuje lagodan život, jer je utvrđeno i da diplomci umjetničkih fakulteta u SAD prosječno zarađuju nešto manje od 41.000 dolara godišnje, što je najmanji prosjek kada se uzmu u obzir sva akademska zvanja.

Naravno, sve ovo važi za SAD, ali ako je takvo stanje u najmoćnijoj ekonomiji svijeta, možemo biti uvjereni da je još gore na Balkanu. Štaviše, lična iskustva poput onih koje je mlada beogradska slikarka Milica Vučković iznijela za Bosonogu to najbolje potvrđuju.

Komentari

komentara