Neaktivni tinejdžeri mogu biti skloniji depresiji

91

Tinejdžeri koji se ne kreću dovoljno i neaktivni su skloniji depresiji nego aktivni vršnjaci, a nova istraživanja pokazuju da čak i malo aktivnosti poput hodanja mogu umanjiti taj rizik.

Prateći više od 4.000 mladih u dobi između 12 i 18 godina, naučnici su otkrili da se nivo tjelesne aktivnosti smanjio sa starenjem djece.
Studijom je utvrđeno da su oni koji su najmanje bili aktivni u dobi između 12 i 16 godina najvjerovatnije imali simptome depresije već sa 18 godina.

Djeca koja su u tim godinama održavala ili povećala čak i laganu fizičku aktivnost imala su najmanji rizik od depresije u dobi od 18 godina.

“Naša otkrića sugeriraju da bi mladi ljudi trebali nastojati smanjiti neaktivno ponašanje i povećati čak vrlo umjerenu fizičku aktivnost u adolescenciji, razdoblje obilježeno suprotnim trendom”, rekao je direktor Univerziteta u Londonu, Aaron Kandola u Velikoj Britaniji.

“To bi moglo umanjiti rizik od depresije u budućnosti.”

“Većina djece ne bi trebala imati problema s pronalaženjem 60 minuta dnevno za tjelesne aktivnosti bez obzira na to”, kaže Kandola.

Struktura školskog dana glavni je izvor neaktivnosti i sjedilačkog ponašanja, dodaje.

“Trebalo bi uvesti jednostavne promjene poput interaktivne nastave, aktivnih zadataka u kući, pauza za fizičku aktivnost u školi i sve većih udaljenosti između školskog rada ili stola u školi”, kaže Kandola.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu The Lancet Psychiatry.

U svrhu istraživanja, naučnici su analizirali podatke o 4257 mladih koji su bili opremljeni uređajima za akcelerometar tokom sedam dana kada su imali 12, 14 i 16 godina.

Ispitanici su takođe ispunili upitnike koji su zahtijevali identifikaciju simptoma depresije u dobi od 18 godina.

Akcelerometri objektivno mjere aktivnosti, kao i vrijeme provedeno sjedeći dok djeca pišu domaće zadatke ili igraju videoigre.

Od 12 do 16 godina, vrijeme sjedenja prosječno je iznosilo od sedam do gotovo devet sati.

U istom periodu vrijeme provedeno u fizičkim aktivnostima, kao što je hodanje, smanjivalo se s pet na dva sata dnevno.

Svaki dodatni sat proveden sjedeći u dobi od 12 do 16 godina pretvorio se u 8 do 11 posto veći rizik od depresije u dobi od 18 godina, pokazalo je istraživanje.

Točno je suprotno, tako da je pokazano da svaki dodatni sat lagane fizičke aktivnosti smanjuje rizik od depresije za osam do 11 posto.

Moguće je da fizička aktivnost poboljšava samopoštovanje, smanjuje upalne procese u tkivima i podstiče rast novih neurona u mozgu, tvrde autori istraživanja.

“Vježbanje je povezano sa stvaranjem novih moždanih stanica i neuroplastičnošću mozga, ili njegovom sposobnošću da stvara nove veze unutar moždanog tkiva, što može biti skrb za mentalno zdravlje”, kaže Carmel Choi, opća bolnica iz Massachusettsa i glavni fakultet za javno zdravlje Harvard u Bostonu. .

“Što su više fizički aktivniji ljudi, to manje njihova tijela reagiraju na stres i manje upala imaju, što je faktor rizika za depresiju”, kaže Choi.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara