Nedžad Agić putuje biciklom do Mađarske

Kako je rekao poznati zenički biciklista, Nedžad Agić Nečko, sprema se na put biciklom do Mađarske. Cilj vožnje biciklom je posjeta vojnom groblju Bošnjaka u selu Haršanj u Mađarskoj, a putovanje počinje u utorak 10.9.2019. godine ujutro.
Put se sastoji od tri etape. Prva etapa Zenica – Šamac 145 km, druga Šamac – Haršanj 130 km i treća Haršanj – Osijek 51 km, ukupno 326 kilometara.

Agić je dao na uvid šta stoji na ovom spomeniku u Haršanju:
„U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama Prvog svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjeni. Postavila samouprava mjesta Haršanj uz podršku Ministarstva odbrane Republike Mađarske“

Dalje, Agić je ustupio i sljedeći tekst:

-Bitka na Monte Meletti se odigrala 07. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 487 Bošnjaka različitih vjeroispovjesti, onog doba, pripadnika Druge Bosansko-hercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao „Bošnjačka regimenta“. Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti, koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom „Die Bosniaken kommen“ (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

Sigurno se mnogi pitaju šta povezuje ova dva grada, a Agić nam je ponosno rekao za Zenicablog: „Povezujem ih JA!“

Kako je najavio Agić, fotografije sa ovog putovanja će biti objavljivane na Facebooku.

Želja mu je, kako kaže, da neko ko drži do kulturne baštine, posjeti to mjesto i pokloni se žrtvama, koje su do sada bile nepravedno, gotovo, zaboravljene.

 

visoko.co.ba/ZEnicablog.com

 

Komentari

komentara