Negodovanje mještana MZ Gračanica zbog istresanja otpada od strane JKP “Visoko” na “Livadama”

783

Mještani MZ Gračanica slikali su i poslali nam fotografije odlaganja otpada na privatnoj lokaciji za koju sumnjaju, zbog toga što ima sve potrebne građevinske dozvole, da bi uskoro mogla postati neka vrsta spalionice ili mjesta za pretovaranje i selektovanje otpada sa čim se nikako ne slažu. Ovim povodom zatražili smo i izjavu potpredsjednika MZ Gračanica Anesa Hajlovca.

“Sada kada je sistemski organizovana usluga odvoza komunalnog otpada i luga preko JKP “Visoko” i u MZ Gračanica, koju mještani skupo plaćaju po članu domaćinstva, mogu reći da mještani opravdano negoduju zbog istresanja luga na pomenutoj lokaciji, jer koja je svrha plaćanja komunalnih usluga i odvoza ako će isto ponovno završiti na našem prostoru!? Prema nezvaničnim informacijama na lokaciju sa slike istresanje luga vrši JKP “Visoko”, ono što je za nas više zabrinjavajuće jesu i informacije da to nije krajnja namjena te lokacije, nego da postoji namjera lokalnih vlasti da nakon niza propalih pokušaja izgradnje takozvanog “reciklažnog dvorišta” na drugim lokacijama to bude urađeno na ovoj. Za takvo nešto potrebna je odobravanje mještana i saglasnost Savjeta MZ Gračanica, moju saglasnost, a siguran sam i u ostale članove ovog saziva bez zbora mještana i njihovog odobravanja, NEĆE dobiti!”

Podsjećamo, Visoko već dugo vremena ima neriješen problem sa deponovanjem svake vrste otpada. Godinama je JKP “Visočica” odlagala otpad i trovala mještane Gornjeg Moštra, zatim se pojavila inicijativa da se otpad odlaže u Vratnici štp takošer nije zaživjelo, odvoz na regionalnu deponiju Mošćanica je preskup i tamo ne dozvoljavaju da se odlaže sav visočki otpad, pokušaj razvrstavanja otpada u krugu firme je loše rješenje o čijim posljedicama najbolje mogu govoriti mještani čije kuće graniče sa posjednom JKP “Visoko”, a o čemu smo ranije pisali. Očito je da vlast nema kvalitetno rješenje za ovaj problem, a posebno je interesantno ako na sajtu www.katastar.ba pogledamo vlasničku strukturu lokacije u Gračanici gdje se trenutno odlaže otpad i koje sve vrste dozvola posjeduje vlasnik, a što nedvosmisleno upućuje na istinitost onoga što u svojoj izjavi za naš portal kaže potpredsjednik ove Mjesne zajednice, a to je da bi se na ovoj lokaciji moglo uskoro pojaviti tzv. “reciklažno dvorište”.

Komentari

komentara