Nema više maskirnih folija: McLaren predstavio dugo očekivani model GT

127
Za najavljeno postavljanje novih pravila u kategoriji Grand Tourer automobila u McLarenu su razvili i napravili izuzetno laganu karoseriju koju pokreće novorazvijeni 4-litarski V8 motor potpomognut sa dva turbopunjača, ali u britanskoj automobilskoj kompaniji prije spominjanja performansi (koje nadmašuju sve konkurentske modele) insistiraju na nivou prostranosti, opremljenosti i udobnosti u kabini u kojoj će se dvije osobe moći otisnuti na daleka putovanja bez tegoba koje su počesto sastavni dio priče o supersportskim automobilima.

Ne, u McLarenu definitivno neće praviti SUV-ove, ali su napravili GT automobil koji dijeli nekolicinu elemenata s najavljenim ultrasportskim modelom Speedtail i nadaju se da će s njim povećati broj kupaca koji žele vrhunske performanse u ugodnom i komfornom okruženju sa svim “igračkama“ s kojim stižu i dva prtljažnika koji zajedno “gutaju“ 570 litara.

MARKETING

Masa McLarenovog Grand Tourera koji je zasnovan na karbonu iznosi samo 1.530 kilograma, a centralno smješten 4-litarski biturbo V8 motor nudi 620 konjskih snaga i 630 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,2 sekunde i 326 km/h.

 

Prijenos snage na podlogu obavlja se posredstvom 7-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila. Tu je i sofisticirani adaptivni ovjes „posuđen“ s modela 720S, ali i tri radna programa (Comfort, Sport i Track) kojima se reguliše rad motora, mjenjača i upravljačkog sistema.

McLaren će prve primjerke svog “brisača daljina” kupcima isporučiti krajem godine, a osnovna cijena u Velikoj Britaniji iznosi nešto više od 186.000 eura.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara