Nenad Marković: Skauti, treneri i menadžeri se raspituju za bh. košarkaše

769

Nenad Marković, nekada sjajni bh. košarkaš, bivši selektor i aktuelni trener turskog Trabzona prokomentarisao je za Klix.ba posljednje rezultate kadetske i juniorske košarkaške reprezentacije BiH.

MARKETING

Rekao je kako je pratio utakmice i bio oduševljen.

“Malo je reći da su to fenomenalni rezultati. Nešto fantastično. Uspostavljen je kontinuitet, što je izuzetno važno. Ne evropskom nivou se svako malo piše o našim igračima. Juniori su ulaskom u polufinale napravili sjajan rezultat. Iskreno, čestitam im, njihovim trenerima i stručnom štabu. Također, čestitam ljudima u Savezu koji su omogućili pripreme i sve ostalo”, kazao je Marković.

Ne treba brinuti za budućnost čarobne igre pod obručima

Čovjek koji je imao vrhunsku košarkašku karijeru i čovjek koji je, bez dvojbe, ostao upamćen kao jedan od najboljih košarkaša koje je BiH ikada imala, kaže kako je sve krenulo prije nekoliko godina.

“Bio sam na početku kada je pokrenuta ova lijepa priča. No, nebitan sam ja, bitni su ti momci i njihova budućnost. Ono što me zabrinjava jeste odnos države prema sportu, pogotovo prema košarci. Mislim da je vrijeme da se pronađe neki sistem kojim će se finansirati Košarkaški savez BiH. Također, i ostali mladi vrhunski sportisti trebaju podršku. Pogledajte šta su uradili kadeti i juniori u proteklih sedam dana. To je odjeknulo u Evropi. Na svim košarkaškim evropskim portalima se piše o bh. košarci. Našu državu najviše promovišu sportisti. Dakako, sport mora biti jedan od prioriteta, zajedno sa kulturom, zdravstvom i obrazovanjem. To su najbitnije stvari razvoja države”, kazao je Marković.

Uspjesi BiH su glavna tema evropskih košarkaških portala

Stručnjak koji je prije nekoliko godina bio selektor juniora ponovio je kako BiH ne treba brinuti za budućnost kada je riječ o čarobnoj igri pod obručima.

“To sam izjavio prije dvije ili tri godine, a vrijeme to potvrđuje. Sparsi, koji su ozbiljan klub, već godinama izbacuju odlične igrače u mlađim kategorijama. Dobro su organizovani i to je rezultat njihovog kvalitetnog rada. Većina igrača je iz njihovih selekcija. Svakako, pravilno su odabrani igrači kada je unatrag nekoliko godina počela selekcija. Sada idu pravim putem, Savez je počeo raditi na kvalitetan način. Organizuju se dobre pripreme i uz kvalitetan rad u klubovima krenulo je sve pravim putem. Kada napravimo listu mladih bh. igrača shvatimo da je ona impozantna. Ima vrhunskih košarkaša o kojima se priča na evropskom nivou. Skauti NBA klubova ih prate. Recimo, dobio sam deset ili petnaest poruka od skauta koji su moji prijatelji i rade za jake evropske klubove. Zanimaju se za Atića, Gegića, Musu… Oni su budućnost naše košarke. Sa Nurkićem, koji nažalost ne igra ove godine na Evropskom prvenstvu, Karahodžićem i ostalima činit će okosnicu bh. tima narednih deset godina”, istakao je naš sagovornik.

Nekadašnji selektor složio se s konstatacijom da su posljednji rezultati kadeta i juniora dokazali kako je naša zemlja rasadnik košarkaških talenata i da je čarobna igra pod obručima kroz historiju bila trofejan bh. sport.

“Ja sam cijeli život u košarci. U kontinuitetu je ovaj sport donosio rezultat Bosni i Hercegovini. Uvijek je bila daleko ispred ostalih”, naglasio je.

Na kraju je istakao kako je tokom sezone produžio ugovor sa Trabzonom.

“Sastavili smo ekipu i počinjemo trenirati 17. augusta. Dolazimo na turnir Mirza Delibašić koji je na programu 9. i 10. septembra u Sarajevu”, zaključio je Marković.

Komentari

komentara