Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko (Ne)namjerno ...

(Ne)namjerno dezavuisanje javnosti: Niste dužni sami čistiti snijeg ispred svojih kuća, ima koga plaćamo za to

944

U saopštenju objavljenom na službenom sajtu Općine Visoko (www.visoko.gov.ga) građani Visokog obaviješteni su o aktivnostima Zimske službe.  Pa smo tako upoznati sa stanjem putnih komunikacija ali smo i upozoreni kako smo i sami dužni po zakonu da čistimo snijeg u dijelu koji kaže:

Napominjemo da je članom 50. i 52. Odluke o komunalnom redu („Sl. glasnik općine Visoko, broj: 9/18) između ostalog, propisano da su za uklanjanje snijega i leda sa trotoara i prilaza uz zgrade i leda sa krovova zgrada, odgovorni vlasnici ili korisnici zgrada, stanova ili poslovnih prostora, zatim da je prilikom uklanjanja snijega i leda, iste zabranjeno odlagati i bacati na trotoare i kolovoz saobraćajnica

U tom smislu, molimo građane i pravne subjekte da u skladu s odredbama naprijed navedene Odluke očiste kolske i pješačke pristupe prema svojim stambenim i poslovnim objektima, ne ugrožavajući pri tome javne saobraćajnice.

Međutim, nije ovo prvi put da uhljebi koje plaćamo porezom i iz javnog proračuna tumače zakon onako kako im u datom trenutku odgovara i krivicu za eventualne propuste preusmjeravaju na nekoga drugog u ovom slučaju na građane Visokog koje pozivaju da rade posao onih koje plaćaju da bi se bavili tim poslom. Na istom tom sajtu možemo pronaći pomenute Članove i vidjeti da u njima stoji suprotno od onoga čime nam se prijeti. U članu 50 jasno i nedvosmisleno piše:

Za uklanjanje snijega i leda sa javnih saobraćajnih površina (lokalnih i nekategorisanih cesta i gradskih ulica), trotoara, stepenica i puteva na javnim zelenim površinama, te prilaza zgradama javnih ustanova i preduzeća ODGOVORNO JE NADLEŽNO JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE ili pravno lice kome je povjereno vršenje poslova zimskog održavanja …

Već godinama unazad građani Visokog trpe lošu administraciju koja im samo uvodi nove namete i poreze te prijeti (ne)namjernim tumačenjem zakona, a što se u normalnim pravnim okvirima tumači kao krivično djelo.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.