Naslovnica Preporuka Teme Neovisni poli...

Neovisni politički licemjeri

Za Visoko.co.ba piše: L.G

390

Svjedoci smo da je u posljednjih nekoliko mjeseci u Bosni i Hercegovini, u entitetu zvanom Federacija BiH, izniklo nekoliko novih političkih opcija i pravaca. Glavni uzrok nicanja političkih pokreta koji sebe vole nazivati „neovisnim političkim blokovima“ je SDA odnosno dugogodišnje katastrofalno vladanje SDA i pogrešna kadrovska politika te stranke koja je većinu čestitih i poštenih članova ove stranke koji su ukazivali na probleme i odmicanje u djelovanju od principa Alije Izetbegovića, gurnula na margine političkog i društvenog djelovanja za rad tada poslušnih pojedinaca koji su uz pomoć stranke ojačali do te mjere da mogu u određenim situacijam zbog svojih ličnih ambicija paralizovati funkcionisanje kompletne države.

Sagladavajući nove političke pokrete ili je možda prikladnije kazati pojave na političkoj sceni FBiH, s obzirom da nisu još ispunili sve uslove da se zovu pokretima, može se zaključiti da svi imaju nekoliko zajedničkih karakteristika:

– Svi su nastali iz Stranke demokratske akcije – SDA.

– Njihovi osnivači su napustili SDA kada su izgubili stranačke pozicije, a što po automatizmu znači gubitak i državnih fotelja u budućnosti, jer im je to ta stranka godinama obezbjeđivala.

– Njihovi osnivači su mahom ljudi koji su bili dugogodišnji visokopozicionorani članovi nekada najjače bošnjačke političke partije SDA, koja im je sve dala u životu, i koja ih je iz potpune  društvene i političke nebitnosti za državu BiH i njen narod, učinila nažalost bitnim za društvene i političke tokove, sa posljedicama koje svi dobro osjećamo na svojoj koži.

– Njihovi osnivači su godinama vedrili i oblačili ne samo u stranci već i u državi, a sve preko leđa SDA koja im je omogućila udomljavanje u konformitet državnih fotelja, koje nisu usput rečeno nikada ni zasluživali.

– Svi su odgovorni za sunuvrat države i naroda za kojeg se bore i kojeg su pretstavljali upravo iz razloga jer su bili na visokim državni pozicijama sa kojih su mogli popravljati stanje i uređivati državu.

– Niti jedna od novonastalih političkih opcija nema jasnu političku profilaciju, viziju, ideju, niti politički program. Navedeno bi trebalo da bude osnov političkog djelovanja što bi davalo ozbiljnost bilo kojem političkom projektu.

– Svoje djelovanje isključivo zasnivaju na konstantnim napadima na SDA koju su do jučer grčevito branili i isticali da je to jedini politički projekat i stranka koja može spasiti državu i bošnjački narod i ujedno sve druge pojedince i političke partije sa većinskim bošnjačkim članstvom koji su kritikovali djelovanje SDA i njenih kadrovika proglašavali izdajnicima i rušiteljima BiH.

– Svi se bore za Bošnjake, njihovu egzistenciju i nude im konačni izlazak iz mraka u koji su ih upravo oni uveli, a imali su i dugogodišnju priliku da taj narod izvedu iz mraka.

– Svi imaju cilj da iskorijene korupciju, nepotizam, sivu ekonomiju, da poboljšaju životni standard penzionera, studenata, prosvjtnih radnika, policijskih službenika ljekara i tako dalje i nedogled, a sami su doprinosili razvoju navedenih negativnih društvenih pojeva u društvu, i to još čine ondje gdje za to imaju priliku.

– Svi se pozivaju na ideju Alije Izetbegovića, a pojedini i na ideju Sulejmana Tihića, što je morate priznati malo i zbunjujuće jer je i sam Sulejman Tihić u svom političkom djelovanju slijedio i propagirao ideju Alije Izetbegovića. Bilo bi dobro da nam objasne koje su to ideje koje je baštinio i propagirao Sulejman Tihić u svom političkom djelovanju.

Da su nijeti novih-starih aktera političke scene iskreni odnosno da je cilj srušiti SDA i poslati je u opzoziciju ili čak šta više u političku penziju, za što je sigurno pravi trenutak, oni bi formirali jedan zajednički politički blok kao pandam vladajučoj kasti. Suprotno od navedenog oni formiraju nekoliko navodno neovisnih opcija te na taj način direktno pomažu da vladajuća elita ponovo osvoji najviše državnih pozicija. Razjedinjenost ne može dovesti do promjena, to nam pokazuje politička praksa u regionu i svijetu. Stoga je trenutni politički trend u regionu i svijetu da se opozicione partije ujedinjuju s cilljem rušenja vlasti.

Ako je to poznata i jasna praksa svugdje u svijetu samo po sebi se nameće pitanje šta sprječava ujedinjenje trenutnih tzv. neovisnih političkih projekta u FBiH u jedan projekat?

Ujedinjenje prije svega sprječavaju sujete pojedinaca i njihove lične ambicije koje se ogledaju u činjenici da svi oni žele da budu prvi jer se smatraju najpametnijim, i drugi razlog je skrivena namjera koja se ogleda u tome da nije cilj srušiti SDA, cilj je dobiti pozicije da se trguje sa SDA i na taj način se ponovo udomit u državne fotelje a sve pod plaštom borbe za narod.

Reforme koje su našoj državi neophodne ne mogu provoditi oni koji su tu priliku imali i koji su direktni krivci za stanje koje danas kritikuju. Takvi trebaju ići političku i svaku drugu penziju, te na taj način dati doprinos ovom društvu jer će sa njima otići i njihove dugogodišnje ublehe. Ako su pravi i istinski prijatelji ove države i naroda to će i uraditi, pa če ih historija pamtiti kao pozitivne incidente na političkoj sceni BiH.

Ovo su samo neke karakteristike, po mom sudu njaznačajnije zbog kojih novi politički projekti imaju epetite  političkih licemjera.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.