Nepotizam bez granica: Ljudi, to je kriminal !

1889

Ovih dana su ponovo aktuelna dešavanja oko načina imenovanja upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i ustanova u Visokom od pretprošle godine. Zanimljivo je da nakon godinu i pol poslije to izaziva pažnju u javnosti. A zašto je tako? Zato što su tu napravljene takve mušefere koje jednostavno plijene svojom kreativnošću i odsustvom svake odgovornosti, te se ne mogu sakriti.

Doduše, niko se nije ni trudio da to učini, jer je amorfna visočka javnost sve vrijeme nezainteresirano šutjela i trpila, pa čak i kad su im ruke zavučene u džep. U takvom ambijentu morate, prije ili kasnije, pomisliti da ste nepogrešivi i da vas vodi evlijansko proviđenje, pa šta se onda imate kome pravdati i objašnjavati. S druge strane, okruženi ste slijepim klimačima glavom koji su ostvarili neki svoj sitnošićarski interes i koji će lajkati i slati puse za svaku stvar, ma koliko debilna i vanrazumska bila.

Da se vratimo na odbore, bilo je tu svega, ubacivanja u odbore matera, sestara, sinova, dajdžišni, tetišni, od zaovine jetrve tetića, botova koji moraju reagovati na svaku objavu, zaslužnih vojnika partije, svih njih ocijenjenih najvišim brojem bodova od strane komisije čiji su to srodnici ili koji su ocijenjeni po nalogu vrha. Opet, na drugoj strani imate doktora nauka, priznatog statusa i zasluga izvan visočke „močvare“, koji je na posljednjem mjestu prema broju bodova.

Istovremeno iz penzije se u odbore vraćaju izraubovani pojednci sumnjivog kredibiliteta i djelovanja, valjda da dokusure i ono malo što je ostalo od kulturnog naslijeđa u Visokom ili da počiste dokaze. Za ovoga se znalo da će biti imenovan, objavljen je i tekst o tome u avgustu 2017., puno prije nego što je konkurs završen. Dakle, sve se znalo unaprijed. Ljudi, to je kriminal! Kakva transparentnost i jednakopravnost o kojoj slušamo i koju nam općinska vlast urliče na uho! Pogledajte neke ranije video uratke nekih današnjih ljubičanstvenih pa uporedite sa današnjom retorikom. O nepotizmu, o kojem su grlato govorili i gorljivo zastupali borbu protiv njega, danas vjerovatno misle da je to neko jelo od šljiva.

Ovaj fenomen potpunog uvjerenja vlastitu nepogriješivost, glupost svojih građana i nepotrebnost da ih se bilo šta pita i da se za bilo šta odgovara je, čini se, jedinstven za Visoko prema načinu i bahatosti. Problem će biti ako to još bude trajalo i ne pojavi se kritična masa ljudi koji razmišljaju svojom glavom. Onda nam neće biti “zabremedet“, niti će pažnju izazivati očigledna otimačina naše imovine i vrijeđanje našeg dostojanstva na primitivan i drzak način.

Imenovanjima u odbore ćemo se detaljnije baviti u narednom periodu, sve do izbora naredne godine, kada ćemo sve materijalne dokaze koje već imamo i koje ćemo pribaviti prezentirati javnosti i staviti na raspolaganje onima čiji je to posao. Evo Vam link na nekulturne kulturnjake, pa procijenite jesmo li bili u pravu – https://visoko.co.ba/kulturac/.

Komentari

komentara