Nermin Puškar u Zenici 8. marta: Imam veliku želju ove godine svirati više u BiH

104

Rođeni Cazinjanin s adresom u Ljubljani, koji zahvaljujući svom raskošnom glasu slovi za jednog od najboljih muških vokala u našoj zemlji, već je zakazao svoje prve nastupe u BiH.

MARKETING

Tako će Puško zabavljati publiku u Zenici osmog marta, a dan poslije, devetog marta, ima nastup u Lukavcu.

Na pitanje da li su ova dva nastupa uvertira u češće svirke širom BiH, Puškar nam odgovara “apsolutno”.

“Radim na tome, a imam i veliku želju da sviramo ove godine malo više nego obično u BiH, ali i dijaspori, tako da valjda ta želja čini svoje. Organizatori su se probudili i evo polako, ali sigurno, ulazimo u, nadam se, bogatu koncertnu godinu. Jedva čekam nastupe u Zenici u pivnici Gatto te u Lukavcu u BBCC-u. Naravno, krećemo iz Ljubljane gdje ćemo u Jazz clubu na Ljubljanskom gradu svirati 15. februara”, kazao je Puškar.

On kaže kako je sretan što je uvijek okružen odličnim muzičarima i prijateljima pa će tako biti i ovaj put.

“Ovaj put su to za basom Nace Jordan, Urban Grabenšek za klavijaturama te Miha Petrović i Vajs Boštjan na bubnjevima. Za zvuk je odgovoran Sandi Purić”, otkrio je Puško.

Bh. kantautor je prošle godine objavio pjesmu “Tiha voda” koja je ustvari bila nastavak priče nakon uspješnog singla “Kad u ovu ljubav sumnjam”. Ranije je najavio kako su ove pjesme najava za album koji priprema s Mahirom Sarihodžićem, ali govori nam kako nije opterećen nikakvim datumima.

“Novi singl je skoro gotov i vjerujem da ćemo uspjeti relativno brzo sve završiti. Moja želja je da novi singl objavimo na proljeće pa se nadam da će tako i biti. Album je svakako logičan korak, ali nisam opterećen izlaskom ni nekim datumima. Uživamo u muzici i to nam je najbitnije”, ističe Puškar.

Još nije siguran koliko bi se pjesama moglo naći na njegovom novom albumu, ali vjeruje kako neće biti manje od deset pjesama.

“Zvukom nismo ograničeni. Gdje nas inspiracija ponese tamo idemo. Recimo, kad govorim o narednom singlu, to će biti plesna pjesma i jedva čekam da je poklonim publici”, govori Puškar.

Radeći na novim pjesmama Puško ne krije kako su tragovi Knock outa utkani u njegovom današnjem autorskom radu. Svoj prvobitni muzički uspjeh napravio je u ovoj grupi i, kaže, na tom tragu je i želio nastaviti svoju solo priču.

“Uvijek me privlačio taj čvršći pop-rock, a i odrastao sam uz takve utjecaje. To je nekako moj prirodni autorski impuls i nema tu pragmatiziranja kad je suština u pitanju. Naravno, volim eksperimentirati i prihvatati nove utjecaje, pogotovo kada je riječ o aranžmanima i produkciji, a u igri su i novi umjetnici koji produciraju, zajedno sa mnom snimaju, putuju na koncerte i ostavljaju neke nove tragove. Razlika se sigurno čuje, ali kao što rekoh, suština je ista”, kaže Puško.

Pjesme Knock outa žive i danas i sigurno će još dugo živjeti. Puško nam otkriva kako neke od njih voli zapjevati na svojim nastupima. Međutim, ljubitelji Knock outa ne mogu se nadati ponovnom okupljanju grupe barem na jednom koncertu.

“Nemam tu želju, uz dužno poštovanje prema prošlim vremenima, a inače i danas na svojim nastupima, pored novih pjesama, uživam izvodeći i skoro cijeli opus pjesama s albuma ‘Jednom kad sve ovo’ pa pozivam nostalgičare da mi se pridruže na predstojećim koncertima”, jasan je Cazinjanin.

Kada je riječ o sarajevskoj rock sceni, Puškar ističe kako mu je drago da ovaj grad još ima svoj duh. Trudi se, kaže, koliko može, pratiti rad sarajevskih muzičara, izvođača i grupa.

“Pratim Klix i vi ste mi, više-manje, jedan od najjačih izvora kad su informacije o bh. muzičkoj sceni u pitanju. Ja sam zadovoljan s obzirom na to da ljudi koji se profesionalno bave muzikom i pisanjem svojih pjesama moraju bukvalno sve sami izgurati i da je industrija koja bi trebalo da drži tu scenu davno propala. Sarajevo i BiH nekim čudom još igraju glavnu ulogu kada je riječ o velikim bendovima, ali i izvođačima”, smatra Puškar.

Mladim izvođačima i bendovima koji se danas teško odlučuju za autorski rad, kao jedini istrajan način opstanka i trajanja u svijetu muzike, Puško poručuje kako su istrajnost, kvalitet i vjera u ono što rade ključ svega.

“Prije svega trebaju uživati u tome što rade jer to ih sigurno vodi do srca publike”, dodao je Puško.

Na kraju razgovora govori nam kako je njegov život u Ljubljani vrlo dinamičan i magičan uz njegovu porodicu te prave prijatelje kojima je okružen. Ipak, često se sjeti svog rodnog Cazina.

“Prezahvalan sam na svemu i uživam u svakoj sekundi, a Cazin poželim pogotovo u ovom zimskom izdanju dok snijeg puca pod nogama. To mi budi neke lijepe uspomene”, zaključio je Puško.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara