Naslovnica Lokalne Teme Politika Nermin Šečo: ...

Nermin Šečo: Politički javašluk, korupcija, nepotizam i GMO političari

257

U bivšem sistemu bila je jedna stranka zvana partija i samo si tu mogao biti član. Ovi današnji promijenili su sve stranke i polučili sistem javašluka, korupcije i nepotizma. Čisto da bi iz onog bivšeg sistema za budućnost očuvali načelo: ,,ne može mene on malo platiti, koliko ja mogu malo raditi.

Svojevremeno sam gledao prizor kako ćurka odgaja piliće pa ih brani od svih napada i nasrtaja mački, a bogami i ljudi. Revnosno i predano je sjedila na podmetnutim kokošjim jajima. Izlegli se pilići i ona kao prava majka do smrti branila ,,svoje potomstvo“.

Tako da na ovakav način mnogi političari postupaju kao da su imali prilike se upoznati s ovakvim fenomenima pa iz njih izvući poneku lekciju za sebe. Svi se zaklinju na Ustav i zakone.E tek onda slijedi prava igranka. Kad se naležu u gnijezdo ili fotelju, počinje pravo kokodakanje, kvocanje i kucanje.

Eh sad ko je još  u leglu, ko ne daje  ništa, šta ko nudi, ko daje više a ko manje? Ma pravo kokodakanje… Još je pomenuta ćurka dobro prošla. Odgojila je prave piliće koji su na kraju, bez njenog pitanja, vjerovatno završili u nekom loncu ili roštiljskoj tavi. A mi? Mi smo izlegli čitav konglomerat kvazipolitičara koji su bili članovi svih stranaka. Ili skoro svih. Da se dušmani ne dosjete.

Jedan se hvalio kako je bio aktivan član triju političkih stranaka i kako koja dođe na vlast, fino izvuče člansku kartu i tako se  negdje ugnijezdi četiri godine baš kako bi branio tu piletinu, pardon politiku. Onda opet izbori pa se promijeni članska karta i vodi druga politika.

Tako čovjek mijenja općine,prebivališta pa i članske karte a da  prethodno ne iščlani svoje ime iz druge stranke. Jedna članska na vikendici, druga na stan, treća na očevu kuću. Ko u ovoj državi vrši evidenciju političkog članstva nekog pojedinca? Nema sistema, a demokratsko je pravo čovjeka da pređe iz jedne u drugu stranku. To je tačno, ali nema niko pravo u isto vrijeme biti član više političkih stranaka. To je prevara i obmana.

Današnji političari su izlegli mnoštvo zakona koji se ne implementiraju, a nisu izlegli neke od krucijalnih zakona koji će baš njih slovom zakona prisiliti na etiku i barem malo ljudske i političke odgovornosti. Jedan se Hercegovac šalio, kako se u Sarajevu najlakše riješiti punice ili žene. Samo se, kaže, zaletiš autom preko crvenog i pokosiš koga želiš. Kazna, veli, sitnica.

Neko mi reče da se boji genetske modificirane hrane ili skraćeno GMO.Više se treba bojati ovih naših GMO političara. Oni nas potrovaše i izrodiše otrove kakve ni najmoderniji laboratorij ne može detektovati ,a najviše me zabrinjava što se narod više navikao na to. Šta god se kod nas izleže, više nas ne iznenađuje.

Zbilja je tako, jer kažu navika je čudo. Navikne se čovjek na nešto, pa ne može toga da se oslobodi ni na ovom ,ni na onom svijetu. Navikne se na robiju, pa samo što izađe na slobodu, on napravi sve što može, da se vrati. Navikne se na ženu, pa đžaba zagleda druge, ne može bez nje. Ljudi se naviknu na vlast, pa ne mogu bez fotelje, sve bi učinili da im se ne izmakne, a neke vlast toliko opije pa ih ni najrođeniji ne mogu prepoznati.

Dok ovo pišem, sjetih se jednog intervjua Bogića Bogićeviča hrvatskoj televiziji. Pitaju ga kakvo je politčko stanje u BiH, a on kaže: ,,Ispričaću vam najnoviji vic pa vi zaključite sami. “Elem, došla delegacija iz Bosne da obiđe onaj svijet, pa je najprije odveli u pakao, da im pokažu njegove prirodne ljepote. Naiđu odmah na ogroman kotao, ispod njega vatra (Kačavenda još nije stigao), a pored kotla đžin strašnog izgleda.,, To vam je kotao za Srbe“, kažu im. ,,Unutra je vrela voda ,pa čim neko izbije na površinu, taj ga đžin gurne nazad, u vrelu vodu“ .Naiđu na drugi kotao, tu stoje dva đžina. ,,Hrvati su okretni ,često isplivaju, pa ih ova dvojica guraju nazad“, objasne im. Naiđu onda  na treći kotao, ali nema nikavih čuvara. ,,To je kotao za Bošnjake“, kažu im. ,,A gdje je đžin“ ,,Ne treba“, kažu im, Bošnjaci su takvi, čim jedan malo digne glavu iznad vode, ostali ga odmah vuku dolje, nikakav im čuvar ne treba, oni sve sami rade! Navikli tako, pa ne mogu drugačije.“

Tako da, dok ova politička gospoda ne ovlada fundamentalnim osnovama političkog ponašanja i dalje treba preferirati ćureću piletinu. Zdravije je.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.