Neslaganje o NATO putu blokira formiranje vlasti u BiH

79

Dok su zemlje regije ili u članstvu ili ulaze u NATO, u BiH drugačiji scenario. Još preovladavaju lični, politički interesi. Umjesto zaštite od bilo kakvih unutrašnjih ili vanjskih problema, NATO put za bh. političare služi za politička uslovljavanja.

MARKETING

Kada se proces prijema Sjeverne Makedonije u NATO okonča jedino će BiH i Srbija ostati izvan Alijanse. Naša zemlja godinama ostvaruje saradnju s NATO-om u okviru Partnerstva za mir, no nikada nismo otišli korak dalje i ozvaničili članstvo. Različite su opstrukcije, ali i razna uslovljavanja na političkoj sceni.

– Postoji upliv i utjecaj Kine i Rusije na Balkan. U suštini, najbolja poziicija za blokiranje NATO puta cijelog Zapadnog Balkana jeste upravo u BiH, jer ustavna pozicija dozvoljava takvu vrstu političkog luksuza i određeni politički klubovi u BiH kalkulišu – objašnjava vojni analitičar Nedžad Ahatović.

Kalkulacije se većinom svode na neslaganja koalicionih partnera o NATO integracijama. Posebno je to vidljivo u postizbornom periodu, jer je zbog neslaganja o NATO putu blokirano formiranje vlasti u našoj zemlji. I ovaj put različiti stavovi dolaze iz Federacije BiH i RS-a.

– Nemamo novi saziv Vijeća ministara BiH, a traži se da se to završi. Kako da se završi? Naravno, to ne znači da će se završiti kada se formira Vijeće ministra, ali znači da ćemo razgovarti s NATO-om o sardnji, znači da ćemo naći načina na koji ćemo, ni manje ni više, razviti saradnju s NATO-om kakvu danas ima Srbija – izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

– Nikakav IPA, nema se kretati nazad! Nema pristajanja na to da idemo nazad ili da to ne bude na liniji onoga što smo do sada govorili. Isključivo slanje godišnjih nacionalnih planova, i to će biti poslano ovako ii onako. Ja se nadam da će biti postignut kompromis – poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Dok iz HDZ-a BiH poručuju da za Vijeće ministara BiH ne bi smjelo biti uslovljavanja, za DF, kao još jednog partnera na državnom nivou, nema pregovora o ovom pitanju.

– Oko nekog daljeg dogovora da li se može postići kompromis ili ne, da se vraćamo stepenicu unazad, od toga, kada smo mi u pitanju, nema dogovora – ističe DF-ov delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić.

Da se dogovor mora postići jasno je svima. No, ne i na koji način je to moguće. Jer, pojašnjavaju stručnjaci, članstvo i saradnja s NATO-om su dvije potpuno različite stvari. A između ne može.

– Punopravno članstvo BiH u NATO-u obezbjeđuje zaštitu od bilo kakvih unutrašnjih ili vanjskih problema, dok saradnja s NATO-om to ne obezbjeđuje, nego utvrđuje samo partnerske odnose koje mi sad već imamo – ističe Ahatović.

A dok za većinu zemalja regije članstvo u NATO-u nije upitno, poput Sjeverne Makedonije, jer žele mir, sigurnost i ekonomski napredak, u našoj zemlji još prevladavaju politički i lični interesi koji hoće da nas kroz IPAP vrate korak unazad.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara